VIDEO Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter în Turcia, printre cele mai puternice din ultimul secol / Peste 500 de morți în Turcia și Siria, seismul a fost simțit și în Liban

0
133
In this video grab from AFP TV taken on February 6, 2023, rescuers search for victims of a 7.8-magnitude earthquake that hit Diyarbakir, in southeastern Turkey, levelling buildings across several cities and causing damages in neighbouring Syria. (Photo by Mahmut BOZARSLAN / AFPTV / AFP)

Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia, după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit țara în peste 100 de ani, cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, a provocat mai multe cutremure mai mici în întreaga regiune, potrivit oficialilor turci, citați de CNN. Cutremurul a fost resimțit inclusiv în Siria, unde au murit cel puțin 237 persoane, și în Liban, conform specialiștilor.

Ora 9:54 Autorităţile italiene au anunţat luni că au ridicat o alertă de tsunami care viza zona de coastă din sudul ţării, emisă după un puternic seism produs în cursul nopţii în centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, care a ucis şi rănit sute de persoane, transmite Reuters.

Departamentul de Protecţie Civilă din Italia a emis un comunicat în care a recomandat populaţiei să se îndepărteze de zonele de coastă, însă ulterior a redus nivelul de alertă şi a transmis pe Twitter că alerta de tsunami a fost ridicată.

Traficul feroviar din regiunile sudice Sicilia, Calabria şi Apulia a fost sistat temporar ca măsură de precauţie, însă a fost reluat în cursul dimineţii, a precizat agenţia într-un comunicat.

Ora 09:27 Bilanțul cutremurului din Turcia a crescut la 284 de morți

Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni sud-estul țării, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay, în cel mai recent bilanț, potrivit agenției AFP.

Oktay a precizat că peste 2.300 de persoane au fost rănite în urma unuia dintre cele mai mari cutremure din Turcia din cel puțin un secol, adăugând că activitățile de căutare și salvare continuă în mai multe orașe mari.

Ora 09:25 Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, anunță Guvernul într-un comunicat remis presei.

Karl Lang, profesor asistent la Școala de Științe ale Pământului și Atmosferei de la Universitatea Georgia Tech, a declarat pentru CNN că zona afectată de cutremurul de luni este predispusă la activitate seismică.

„Este o zonă seismogenă. Este o zonă de falii foarte mare, dar acesta este un cutremur mai mare decât au avut vreodată în memoria recentă”, a declarat Lang.
„Magnitudinea trepidațiilor care se simt la suprafață este atât o funcție a cantității de energie eliberată, a dimensiunii cutremurului, dar și a distanței la care această energie este eliberată sub suprafață. Deci, dacă este foarte aproape de suprafață, dacă este un cutremur de mică adâncime, atunci poate fi foarte periculos.”

„Ceea ce este cu adevărat neobișnuit aici este că este un cutremur foarte mare care este, de asemenea, aproape de suprafață”, a spus Lang.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments