Proiectul SMURD-2 este o continuare a proiectului SMURD, finanțat în perioada de programare 2007-2013, prin care s-au pus bazele cooperării transfrontaliere în situații de urgență dinte România și Republica Moldova.
Prin proiectul SMURD au fost elaborate Planul Comun de Intervenție și Procedurile asociate și au fost achiziționate mijloace de intervenție pentru pompierii din România și Republica Moldova, precum și 1 elicopter pentru căutare-salvare, prim-ajutor şi descarcerare, ce operează misiuni atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Republicii Moldova.
Proiectul SMURD-2 are durata de implementare de 51 luni (urmând a fi finalizat până în luna septembrie 2023) și o valoare totală de aproximativ 10.000.000 euro.
Obiectivul proiectului îl reprezintă creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră.
Parteneri în actualul proiect sunt:
Lider – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România;
Inspectoratul General de Aviație – România;
Ministerul Sănătăţii – România;
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova;
Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova;
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Sturdza” al judeţului Iași
Institutul de Medicină Urgentă Republica Moldova
Principalele rezultate asumate:
1 poligon de pregătire pentru antrenamente speciale aferent personalului pentru intervenții în situații de urgență;
7 platforme de aterizare pentru intervenții aeriene, dintre care 3 în România și 4 în Republica Moldova;
2 noi unități de pompieri în Republica Moldova;
2 Unități de Primiri Urgențe (UPU) în Republica Moldova;
14 autospeciale specifice misiunilor SMURD.
Componenta majoră de infrastructură din cadrul proiectului este reprezentată de Poligonul pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Republica Moldova. Poligonul de antrenament este primul de acest gen din țară și va asigura pregătirea de specialitate la cele mai înalte standarde a personalului de intervenție din România și Republica Moldova.
Principalele elemente din cadrul Poligonului de antrenament sunt:
Casa de căutare-salvare pentru simularea activităților de căutare-salvare persoane în condiții reale de intervenție ale salvatorilor (vizibilitate redusă și fum);
Container de foc pentru simularea și studiul fenomenelor arderii și ale caracteristicilor focului;
Galerie de antrenament (labirint) pentru creșterea și verificarea capacității la efort;
Macheta „autoturism” pentru simularea incendiilor la autovehicul;
Macheta „cisternă” pentru simularea incendiilor la rezervoare de carburanți;
Zona amenajată pentru salvări din medii ostile, compusă din puț, zonă de dărâmături cu module mobile din beton armat (pereți, grinzi, stâlpi de susținere, planșee), tunel/canal tehnic, bazin exterior, construcție tip „casa liftului cu regim de înălțime P+3”;
Turn de instrucție cu regim de înălțime P+2, pentru antrenamentul personalului de intervenție;
Clădire administrativă ce asigură spațiile necesare pregătirii și cazării pentru 50 de persoane.
În cadrul Poligonului de antrenament vor fi organizate 10 sesiuni de antrenament (a câte 20 de participanți fiecare, 10 pompieri din România și 10 pompieri din Republica Moldova): 5 sesiuni de antrenament în domeniul căutare-salvare, respectiv 5 sesiuni de antrenament în domeniul stingerii incendiilor.
La acest moment sunt aprobate programele de pregătire pentru cele 2 discipline și s-au demarat procedurile pentru planificarea seriilor de pregătire în comun.
Activitățile comune de pregătire vor continua și după finalizarea celor 10 sesiuni de antrenament, în perioada post-implementare, în baza Protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova în domeniul formării personalului.