Asociaţia Magic desfăşoară în martie campania „Capul sus!‟, destinată fetiţelor şi adolescentelor diagnosticate oncologic, ale cărei scopuri sunt conştientizarea traumei pierderii părului post-chimioterapie şi strângerea de fonduri pentru peruci medicale. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Magic transmis, joi, AGERPRES, implicaţiile psiho-emoţionale cauzate de pierderea părului în urma chimioterapiei sunt „traumatice‟.
Pentru copii, pierderea părului este şi mai traumatizantă decât pentru adulţi. Sunt izolaţi de grupurile de copii sănătoşi, cei mici neavând capacitatea de a înţelege singuri cancerul şi efectele tratamentelor, educaţia în această direcţie lipseşte în societatea românească. Pierderea părului izolează fetiţele şi adolescentele, creându-le probleme suplimentare, pe lângă lupta cu diagnosticul propriu-zis, acutizându-le anxietatea şi depresia şi îngreunându-le vindecarea, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Magic.
Conform acestora, părul este asociat, în mod special la sexul frumos, cu feminitatea şi frumuseţea, iar fetele îşi pierd echilibrul emoţional când rămân fără păr. Reprezentanţii Asociaţiei Magic au atras atenţia că România este ţara din Uniunea Europeană care nu compensează nici măcar o parte dintre perucile medicale, care sunt considerate produse de înfrumuseţare, când ele sunt, de fapt, dispozitive medicale. Conform surselor citate, este certificat psihologic că o perucă, în cazurile oncologice, de arsuri, de boli rare sau de boli dermatologice, poate reduce considerabil anxietatea socială, iar revenirea la imaginea de dinainte de boală este parte din procesul de vindecare.