”Deputatul puilor”, condamnat de două ori la închisoare cu executare, face bani din Digitalizarea PNRR printr-o firmă care, în trecut, creștea porci

0
117
Fostul deputat PDL de Dâmbovița, Aurelian Florin Popescu, câștigă, pe bandă rulantă, contracte de consultanță pentru școlile care vor să obțină bani PNRR în cadrul unui program de digitalizare a unităților de învățământ. Societatea lui Popescu se numește Aleyanicat SRL și a fost preluată de Popescu în 2021. Până atunci, firma se ocupa cu creșterea porcilor într-o fermă din Dâmbovița.
Popescu, unul dintre politicienii de vârf din județ în urmă cu circa 10 ani – fost președinte al Consiliului Județean și parlamentar – a devenit faimos la nivel național după ce procurorii anticorupție l-au acuzat că, într-o campanie electorală, pentru a obține voturi, a împărțit alegătorilor peste 60 de tone de pui grill. În final, în cazierul lui Popescu au fost menționate două condamnări penale cu executare: una pentru afacerea puilor și una pentru conflict de interese. În luna decembrie 2022, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a lansat apelul competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”.

Programul vizează trei tipuri de investiții, două vizând ”Digitalizarea mediilor de învățare din învățământul preuniversitar” (valoare totală alocată de 377.360.200 euro, fără TVA, pentru 5.200 laboratoare de informatică echipate, 3.600 școli cu clase de nivel primar, gimnazial și liceal dotate cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare, 909 laboratoare informatice din școlile de educație și formare profesională), respectiv ”Dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic” (90,9 milioane euro, fără TVA, pentru 909 unități de învățământ IPT dotate cu laboratoare de practică funcționale). Depunerea proiectelor se realizează exclusiv online, printr-o platformă electronică, până pe data de 29 martie 2023.
Anterior depunerii, primăriile care intenționează să obțină fonduri, semnează, prin intermediul SICAP, contracte de consultanță cu societăți specializate care le întocmesc proiectele. În Dâmbovița, una dintre aceste firme se numește Aleyanicat SRL și are tarif fix: 15.000 de lei/autoritate contractantă. Până acum, Aleyanicat SRL a semnat opt contracte de acest gen, toate în județ – șapte cu comune (Butimanu, Odobești, Uliești, Valea Mare, Crângurile, Brezoaele, Mănești) și unul cu un oraș (Răcari).

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments