Politiști acuzați de agresiuni în cazul arestării unui fost jurnalist. “Au spart ușa și au tăbărât pe el cu pumnii, fără să prezinte niciun mandat de arestare”

0
669

Un fost jurnalist din Iași a fost lovit cu pumnii și înjurat în timpul unei arestări în forță. Acțiunea care trebuia să fie una de rutină s-a transformat într-un abuz golănesc, susțin martorii. În ziua în care instanța a dat sentința de închisoare cu executare, fără ca aceasta să fie comunicată celui vizat, 6 polițiști s-au deplasat la domiciliul condamnatului și după 2 somații au procedat la spargerea ușii de la locuința acestuia și au năvălit în casă, sărind asupra acestuia cu pumnii și adresându-I tot felul de invective în timp ce îl imobilizau în vederea încătușării, fără ca victimă să opună rezistență. Concubina acestuia, martoră la întreaga scenă, susține că a fost bruscată verbal la rându-i, și că polițiștii nu a prezentat niciun mandat de arestare, așa cum cere procedura.

Încă un abuz incalificabil al polițiștilor ieșeni vine să ilustreze și să întărească lipsa de profesionalism  a unora dintre cei plătiți să mențină siguranța și legea în acest oraș. În data de 13 martie, Judecătoria Iași s-a pronunțat într-un dosar în care fostul jurnalist Aristotel Furtună avea calitatea de învinuit, fiind acuzat de lipsire de libertate. Înainte de comunicarea oficială a sentinței, în cursul aceleași zile, mai multe echipaje de Poliție s-au deplasat la locuința acestuia în vederea punerii în executare a sentinței, prin măsura arestării lui Aristotel Furtună și conducerea acestuia la Penitenciarul Iași, acolo unde urmează să ispășească o pedeapsă privativă de libertate de 2 ani de zile. Concubina fostului jurnalist susține că la momentul arestării, Aristotel Furtună a fost agresat de doi plițiști în civil, fără ca acesta să opună vreo rezistență față de acțiunea arestării.

“Când au venit a doua oară, pe la ora 22, au intrat cu mașina cu girofar în curte. Erau 4 polițiști în uniformă și doi barbați în civil. Teo (n.r. Aristotel Furtună) aproape atârna pe canapea mai mult decât stătea, fiind distrus după ce a aflat de pe portalul instanței despre decizia de condamnare. Polițiștii au bătut în ușă de două ori și l-au somat să iasă, după  care au spart ușa și au năvălit în casă. Un civil foarte mare s-a îndreptat spre Teo și în timp ce îi înjura “tu ești ăla futu-ți…care ne porți pe drumuri? Ridică-te în p…a mă-tii să te leg!”, i-a dat doi pumni în spate. Am  început să țip să nu îl mai lovească, moment în care un alt civil m-a înjurat și s-a îndreptat amenințător spre mine. Nici măcar geaca nu l-au lăsat să o ia pe el. L-au carat la mașină ca pe un sac. În tot timpul arestării, Teo nu a scos niciun cuvânt, iar polițiștii nu au prezentat niciun mandat de arestare”, ne-a declarat Irina S, concubina lui Aristotel Furtună.

IPJ Iași își acoperă bătăușii

Față de cele întâmplate, reporterii 7Est s-au adresat conducerii IPJ Iași, pentru a obține un punct de vedere referitor la metoda dură și abuzivă folosită de polițiști în  reținerea unei persoane care nu a opus rezistență la momentul arestării.

La data de 13 martie a.c., polițiștii ieșeni au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la aceeași dată de Judecătoria Iași, pe numele unui bărbat din municipiul Iași. Acesta a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de lipsire de libertate, în mod ilegal. În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, bărbatul a fost imobilizat de polițiști și încarcerat în Penitenciarul Iaşi. Referitor la numărul mandatului de arestare preventivă solicitat, facem precizarea că polițiștii ieșeni nu au pus în aplicare un astfel de mandat, ci un mandat de executare a pedepsei închisorii, document ce a fost emis de către instanța competentă, respectiv Judecătoria Iași. Privitor la modalitatea de intervenție pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, precizăm că, în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Penală: pe baza mandatului de executare, organul de poliţie procedează la arestarea condamnatului.  Celui arestat i se înmânează un exemplar al mandatului şi este dus la locul de deţinere cel mai apropiat… De asemenea, în vederea punerii în executare a mandatului emis în executarea unei hotărâri definitive de condamnare, organul de poliţie poate pătrunde în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia…Pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei s-a impus imobilizarea și încătușarea persoanei”, este răspunsul evaziv al IPJ Iași, care nu oferă nicio claificare ba, mai mult, sună ca o acoperire a agenților de Poliție care au făcut o arestare după tipicul Securității.

1 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments