La începutul săptămânii trecute lumea bancară a intrat parcă în fierbere după ce s-a anunțat că trei mari bănci americane au dat faliment. Oficialii din domeniul bancar din statul New…Oficialii din domeniul bancar din statul New York au închis Signature Bank pe 12 martie 2023, la două zile după falimentul Silicon Valley Bank (SVB). După ce SVB a eșuat și în lumina închiderii Silvergate Bank, la începutul săptămânii, clienții nervoși au retras peste 10 miliarde de dolari din depozite. A fost al treilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA. La două zile după ce Signature Bank a fost închisă, s-a știut că banca era investigată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite cu privire la eșecul de a controla în mod corespunzător activitățile clienților pentru semnale de spălare de bani.Ce știm despre Signature Bank?
Signature Bank a fost o bancă comercială din New York ce oferea servicii complete de banking, cu 40 de birouri private pentru clienți în New York, Connecticut, California, Nevada și Carolina de Nord. Pe lângă produsele bancare, companiile naționale specializate au furnizat servicii specifice unor industrii precum piața comercială de imobiliare, capital privat, servicii ipotecare și servicii bancare de risc; filialele băncii au furnizat servicii de finanțare a echipamentelor și de investiții. La sfârșitul anului 2022, banca avea active totale de 110,4 miliarde de dolari și depozite de 82,6 miliarde de dolari; din 2021, avea împrumuturi de 65,25 miliarde de dolari.
Signature Bank a fost fondată în 2001 de foști directori și angajați ai Republic National Bank of New York, după achiziționarea acesteia de către HSBC. S-a concentrat pe clienții bogați și a construit relații personale cu aceștia. În cea mai mare parte a istoriei sale, a avut birouri doar în zona New York-ului. La sfârșitul anilor 2010, a început să se extindă din punct de vedere geografic și din punct de vedere al serviciilor, deși a fost cel mai remarcant pentru decizia sa din 2018 de a se deschide către industria criptomonedelor. Până în 2021, afacerile cu criptomonede reprezentau 30% din depozitele sale.
Cum a apărut, dar mai ales cum s-a extins pe piață Signature Bank?
Signature Bank a fost deschisă pe 1 mai 2001. A fost fondată de Joseph J. DePaolo, președintele și directorul executiv al băncii, Scott A. Shay, președintele consiliului de administrație și John Tamberlane, vicepreședinte și director. DePaolo și Tamberlane părăsiseră Republic National Bank of New York după ce aceasta din urmă a fost achiziționată de HSBC, cu un an înainte. Șase sucursale au fost deschise simultan în zona New York-ului, cu scopul de a satisface clienții bogați și managerii de business din piața mijlocie cu active de peste 250.000 de dolari. DePaolo a descris publicul țintă drept „tipul care și-a început afacerea în Brooklyn și acum valorează 20 de milioane de dolari”. Banca era o subsidiară a Bank Hapoalim din Israel, care a furnizat peste 60 de milioane de dolari în capital inițial. Printre primii săi angajați s-au numărat 65 de foști angajați Republic Bank, care au plecat în masă pe 27 aprilie, cu câteva zile înainte ca Signature Bank să-și deschidă sucursalele. Banca a crescut rapid la 950 de milioane de dolari în active până în februarie 2003, clasându-se în primele cinci % dintre băncile comerciale din SUA, la doar 20 de luni după ce a fost fondată și a început să obțină profit. De asemenea, a făcut relativ puține împrumuturi: adoptând o strategie folosită cândva de Republic Bank, și-a pus activele în instrumente cu randamente mai mici. Acest lucru a condus la o marjă netă a dobânzii de 2,8 la sută, mai mică decât la multe alte bănci comparabile.