Proiect major, lângă Egros: zeci de tronsoane de bloc, cu până la 20 de etaje, pe 7 ha

0
549

Un proiect major de reconversie a unei foste zone industriale (parte din Terom, imediat după Egros) a intrat în procesul de autorizare la nivelul Primăriei. Terenul are peste 7 hectare, iar investitorul, o firmă ai cărei beneficiari finali sunt familia Cheșcu și omul de afaceri Cristian Delcea, vrea să construiască zeci de tronsoane de bloc cu un regim de până la 20 etaje, la o înălțime de 70 metri. Spre comparație, turnul Palas are 73 metri.Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) face obiectul unei dezbateri publice care va avea loc la Primărie în a doua jumătate a lunii martie. Municipalitatea a publicat ieri propunerea urbanistică. În proiect nu este specificat numărul apartamentelor, dar un indiciu îl putem găsi la informațiile despre parcaj: sunt prevăzute peste 2.200 de locuri de parcare (subterane și supraterane). De regulă, în proiectele urbanistice se estimează un loc de parcare pentru fiecare apartament.
Terenul a fost achiziționat în anul 2018 de la Romcarbon, iar prețul a fost de peste 7,3 milioane euro. Între timp, firma Office & Logistic SRL a întocmit PUZ-ul și propune funcțiuni precum: locuințe colective, spații de învățământ, comerț, servicii și birouri.Potrivit proiectului de PUZ, terenul a fost împărțit în două unități teritoriale de referință: o zonă dedicată blocurilor de locuințe (5,2 ha) și cealaltă pentru spații de învățământ și funcțiuni complementare (2 ha). În cazul suprafeței cu funcțiunea de locuire, bilanțul arată o amprentă la sol a blocurilor de circa 22.000 mp, în timp ce spațiile plantate vor ocupa peste 15.600 mp (30%), iar circulațiile auto și pietonale (alături de piste pentru biciclete) vor fi amenajate pe aproape 15.000 mp. Regimul blocurilor este propus cu subsol, demisol, parter și 20 de etaje.În ceea ce privește imobilele aferente spațiilor de învățământ, acestea vor ocupa 7.000 mp, în condițiile în care pe alți 6.000 mp vor fi spații verzi, iar circulațiile pe circa 7.000 mp. Accesul auto și pietonal este propus atât din str. Calea Chișinăului, cât și din bld. Metalurgiei.„În prezent, amplasamentul este un teren industrial slab valorificat economic, ce prezintă o probabilitate ridicată de poluare a solului, aerului sau a apelor subterane și cu risc infracțional. Realizarea investiției propuse prezintă următoarele avantaje: curățarea și amenjarea terenului, realizarea de resurse bugetare prin impozite și taxe și creșterea valorii peisagistice a zonei”, se precizează în proiectul de PUZ.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUn elev de clasa a III-a din județul Dâmbovița, mutat la trei școli pe motiv că ar fi agresiv, învață singur în actuala școală
Articolul următor5 firme vor repara 184 de km de cale ferată a Regionalei Iasi
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments