Proiectarea Spitalului Regional de Urgență va fi încheiată în această lună

0
135

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că proiectarea Spitalului Regional Iaşi va fi încheiată în această lună, iar unitatea medicală trebuie finalizată până în 2027. Spitalul Regional va avea sase centre medicale cu 752 de paturi.

Unitatea va fi finanțata printr-un mecanism care implică fonduri europene, un credit la Banca Europeană de Investiții și bani guvernamentali. În total, circa 600 milioane euro si va fi unul dintre cele mai important centre medicale din regiunea de Nord-Est, in care pacientii cu politrauma vor putea beneficia de un tratament complex.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

„E vorba de Centrul de Patologie pentru cap şi gât, Centrul de Patologie Toracică cu 104 paturi, cel de patologia abdominală – 270 de paturi, pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă – 75 de paturi. Centrul de medicină internă cu 128 de paturi şi centru pentru mamă şi copil 76 de paturi. Fiecare dintre aceste centre deservesc mai multe specialităţi. Este o grupare care sugerează de fapt şi modul de organizare în viitorul nu foarte îndepărtat a asistenţei medicale, încât flexibilizarea numărului de paturi în fiecare secţie, în funcţie de centrul căreia aparţine, să permită să servească mai bine pacienţii”

El a adăugat că proiectarea pentru Spitalul Regional Iaşi se încheie la finalul acestei luni.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

„Între 2017 şi 2019 acest studiu de fezabilitate a fost realizat, l-am găsit blocat la Ministerul Sănătăţii. Şi am reuşit să lansăm proiectarea în 2022. Ea se încheie, conform graficului, la sfârşitul lunii martie. Durează un an de zile proiectarea, conform reglementărilor care există pentru spitalele regionale, iar până la sfârşitul acestui an se finalizează licitaţia de construcţie şi construcţia efectivă începe probabil în a doua parte a anului 2023 şi trebuie finalizată în decurs de patru ani, până în 2027”

SRU înseamnă un complex de clădiri cu 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), în condițiile în care parcarea subterană va fi pe două niveluri. Potrivit estimărilor reprezentanților Ministerului Sanatatii, la SRU vor fi gestionate circa 45.000 de cazuri/an, 100.000 de urgențe și 258.000 de servicii ambulatorii.

Bogdan Cojocaru, prefectul jud.Iași

„E foarte important pentru noi, ca prefect al judetului Iasi inca de cand am preluat mandatul am avut un dialog continuu, nu doar cu ministrul Sanatatii ci si cu ceilalti reprezentanti ai Guvernului Romaniei in asa fel incat sa deblocam astfel de proiecte pe care iesenii le asteapta de foarte mult timp.

Cheltuielile operaționale sunt estimate la circa 75 milioane euro/an.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedent30 de locuri disponibile pentru inițierea în profesia de operator flux producție la Antibiotice
Articolul următorIonel Arsene e de negăsit. Românii din Italia s-au mobilizat şi îl caută pe fostul preşedinte CJ Neamţ, dat în urmărire internaţională
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments