Soparlele din noua OUG 13, fostul sef al DNA arata ca nu este vorba numai despre prag. Cum sunt ajutati infractorii cu gulere albe: „Am fost dezamagit mai ales de lipsa de reactie a sistemului judiciar”

0
99
Crin Bologa, fostul sef al DNA, atrage atentia ca amendamentul votat de Senat in legatura cu pragul pentru abuzul in serviciu contine mai multe prevederi care ii pot ajuta in realitate pe cei care savarsesc abuz in serviciu.„Avem, ca notiune, ‘consecinte desosebit de grave’, daca se produce o paguba de peste 2 milioane de lei, aceasta fiind definita in Codul penal, dar nu avem definita notiunea de ‘vatamare grava’, iar aici va aparea subiectivismul.

Pot aparea diferite opinii – un procuror apreciaza ca o anumita fapta a produs vatamare grava, altul va aprecia ca nu a existat o vatamare grava. Aceeasi situatie va fi si in instanta.Daca va ramane asa, va fi sanctionata penal doar vatamarea grava. Cum dovedesti vatamarea grava, ce fapta ar trebui sa fie ca sa se considere vatamare grava?

De exemplu, inculpatii in dosarul Colectiv (n.r. – in care a fost condamnat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone) au fost trimisi in judecata pentru fapte cu consecinte deosebit de grave, iar instanta a schimbat in apel incadrarea juridica, pentru ca legea nu prevedea si situatia in care se inregistreaza persoane decedate, ci doar pagube de peste 2 milioane de lei.

Trebuie vazut si in functie de persoana, pentru ca pentru o persoana fizica un act al unui functionar public poate sa produca consecinte dezastruoase, iar pentru o alta, nu. Aceeasi situatie, si in cazull persoanelor juridice – altele sunt consecintele pentru o multinationala, altele pentru o firma mica
Legea trebuie sa fie foarte clara si nu sa lase loc de interpretari subiective”, a declarat Bologa pentru hotnews.ro.

„Introducerea acestei noi sintagme nu inseamna decat o alta dezincriminare partiala a abuzului in serviciu.Incet, incet, se mutileaza aceasta infractiune si cred ca scopul este ca abuzul in serviciu sa nu mai existe”, a adaugat Bologa.

„Daca abuzul in serviciu se deincrimineaza partial, putin cate putin, DNA ramane, incet, incet fara competente”, a subliniat fostul sef al DNA.

In ceea ce priveste introducerea sintagmei „cu stiinta”, Bologa spune ca acesta este o conditie suplimentara pentru organele de cercetare penala.

„Noi trebuia sa ii demonstram unui director sau unui primar ca el a stiut ce face, ca el a prevazut consecinta faptelor sale si ca a acceptat sau a urmarit asta.

Procurorii trebuie sa demonstreze asta cand trimit in judecata persoanele cercetate, insa prin acest amendament se vine cu o conditie suplimentara pentru procuror, in dovedirea faptei.

Nu este insa un amendament de neglijat, atat timp cat apare o conditie suplimentara introdusa de legiuitor”, indica Bologa.

Fostul sef al DNA considera ca este mare si pragul de 9.000 de lei pentru incriminarea abuzului in serviciu, propus de ministrul Justitiei si ca acesta ar trebui sa fie modic. De exemplu, la nivelul salariului minim net pe economie – 1.263 de lei.

„CCR, in anii trecuti, s-a transformat de cateva ori in organ legiuitor, ori aici este rolul Parlamentului. Daca toti accepta aceasta cerinta a CCR, de impunere a unui prag, acesta ar trebui sa fie modic.

Eu consider ca si suma de 9.000 de lei este mare. Ganditi-va la o persoana fizica care sufera din cauza abuzului unui functionar si i se produce o paguba mai mica de 9.000 de lei si nu poate apela la organele statului si trebuie sa isi angajeze avocat, sa mearga pe cale civila.

Nu inteleg de ce organul legiuitor este empatic doar cu persoanele cercetate, nu si cu victimele infractiunilor. Norocul nostru ca stat este Comisia Europeana si mecanismul rule of law”, a subliniat Bologa.

„Au vrut sa vada daca societatea este amortita si, din pacate, este amortita. Si ma refer si la institutiile din sistemul judiciar.

Am fost dezamagit mai ales de lipsa de reactie a sistemului judiciar. Pe mine ma surprinde cum nu a reactionat la aceste modificari, nu a reactionat nici macar la instituirea pragului valoric de 250.000 de lei. Este inadmisibil.

Sunt decizii inclusiv ale CEDO care spun ca judecatorii si procurorii nu mai sunt opriti de obligatia de rezerva atunci cand se modifica legislatia care se refera atat la munca magistratilor, dar si la drepturile cetateanului. Magistratul are ca obligatie prin lege apararea drepturilor si intereselor ceateanului, iar intre cetateni sunt si victime ale infractiunilor, nu numai autori”, a adaugat Crin Bologa.

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a avut, joi, o reactie foarte dura in legatura cu adoptarea in Senat a pragului de 250.000 de lei pentru abuzul in serviciu. „O mizerie fara seaman! Unii au scris, iar soldateii de teracota au executat”, acuza Rares Bogdan.

„Ieri a fost cea mai RUSINOASA zi de cand am intrat in nenorocita asta de politica, in urma cu 4 ani. Nu credeam ca voi trai sa vad cum OUG 13 este reinventata cu concursul propriului meu partid, PNL. O mizerie fara seaman!

Culmea e ca principalii promotori si initiatori din cadrul Coalitiei de Guvernare stau pititi si tac ticalos. Unii au initiat si au insistat pe initiere, altii au tacut maiestuos si de neinteles, doar ca sa fie linisteee!!!!! Sa o ia naiba de liniste! Vom muri politic in liniste, daca continuam asa!

Unii au scris, iar soldateii de teracota au executat. Raul a fost facut. La Bruxelles s-au aprins beculetele rosii, din nou. Societatea Civila si Presa au reactionat nervos si corect, inspaimantati pe buna dreptate. Un partid, plus un plecat din acel partid au fost readusi pe teren pe o tema preferata, singura in care sunt antrenati sa combata. Toate acestea cu un popor destul de mimetic, care priveste de cateva zile bune la ce se intampla in Israel si in Franta. Moment perfect!

Astept in continuare sa scoata capul de la cutie adevaratii promotori si initiatori, sa isi ceara scuze sau pur si simplu sa isi explice demersul. Si inca ceva: pentru un om de rand, simplu, cu resurse modeste de existenta, pragul de 9000 lei este mare! Foarte mare. Nesimtit de mare. Adica abuzul care produce o paguba de 8999 lei nu mai este abuz?

Faptul ca CCR se dovedeste inca o data ticaloasa nu mai este o surpriza pentru nimeni. De doua ori a anulat demersul taierii pensiilor speciale in 2020, cu largul concurs al Avocatului Poporului, apoi a introdus obligativitatea unui prag la HOTIE, un prag ce urmeaza a fi stabilit in Parlament. Tare! Exceptional. Ca la noi, la nimenea”, a transmis rares Bogdan pe Facebook.

Surse politice anunta ca promotorii pragului de 250.000 de lei au fost liderul UDMR, Kelemen Hunor, si secretarul general al Guvernului, Marian Neacsu (PSD), condamnat in trecut pentru ca si-a angajat fiica la cabinetul parlamentar.

Presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca, a anuntat miercuri noapte ca propunerea Ministerului Justitiei privind pragul de 9.000 de lei la infractiunea de abuz in serviciu va fi sustinuta. Un anunt asemanator a facut si liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„In aceasta seara, am decis sa sustinem propunerea Ministerului Justitiei privind pragul de 9000 de lei la infractiunea de abuz in serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputatilor, Gabriel Andronache, sa depuna acest amendament in numele Partidului National Liberal, in vederea sustinerii si adoptarii lui”, a scris Ciuca pe Facebook.

Si presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat miercuri seara ca a luat act de propunerea Ministerului Justitiei (MJ) privind instituirea unui prag de 9.000 de lei la infractiunea de abuz in serviciu, iar coalitia de guvernare va sustine propunerea venita din partea specialistilor de la MJ.

„Am luat act de raspunsul Ministerului Justitiei la solicitarea pe care am facut-o si de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei in ceea ce priveste abuzul in serviciu. Coalitia de guvernare va sustine propunerea venita din partea specialistilor din Ministerul Justitiei. Am discutat si cu premierul Ciuca si ne vom insusi amendamentele la aceasta lege”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.Liderul social-democratilor solicitase anterior ca Ministerul Justitiei sa prezinte public o varianta de reglementare adecvata pentru pragul valoric la abuzul in serviciu, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, cu recomandarile Comisiei de la Venetia si cu opiniile specialistilor in drept.

Senatul a adoptat, in sedinta de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal si a altor acte normative, pentru punerea in acord cu decizii ale Curtii Constitutionale, prin care pragul pentru abuzul in serviciu, care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, se stabileste la 250.000 de lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments