Toma Caragiu, marele actor care a scris istorie pentru România și-a prezis sfârșitul tragic: «Eu, cu avionul? Nu, lasă că-mi aranjez cu vaporul. Mi-a prezis cineva că o să mor într-o prăbușire»

0
303

Toma Caragiu este actorul care a scris istorie pentru țara noastră, având o activitate intensă de-a lungul vieții în teatru și film, dar și în televiziune. A avut însă un sfârșit…Toma Caragiu s-a născut pe data de 21 august 1925 într-o familie de aromâni, Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu, originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, potrivit wikipedia.org. Ulterior, familia lui s-a stabilit la Ploiești.

În adolescență, artistul a fost cooptat în trupa de teatru a liceului și a scris în revista liceului Frământări.

A absolvit liceul în anul 1945, după care s-a înscris la Drept, ulterior abandonând cursurile, apoi a intrat la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică București, în clasa Victor Ion Popa, iar debutul său pe scenă a fost la „Teatrul Național”, din Piața Amzei, în anul 1948, chiar în perioada în care era student în anul III.De aici, Toma Caragiu și-a început o carieră tumultoasă în lumea actoriei, urmând o mulțime de roluri importante.

La vârsta de 24 de ani, artistul a terminat facultatea și a primit diploma de absolvire IATC în anul 1949.

De-a lungul vieții sale, Toma Caragiu a urcat pe scenă alături de alți mari actori cum ar fi Ștefan Bănică, Octavian Cotescu sau Anda Călugăreanu.Toma era un comic trist, dar râdea de dragul oamenilor
Îl obseda rolul de clovn, pe care n-a apucat însă să-l joace. De fapt, toată viața a fost un clovn. I-a făcut pe oameni sa râdă cu lacrimi, conform life.

A jucat teatru încă de când era elev al liceului „Sfinții Petru și Paul” din Ploiești. Dăruirea sa pentru teatru și film a fost totală. La 28 de ani era directorul Teatrului de Stat din Ploiești unde după 12 ani a lăsat o zestre de 90 de premiere. A jucat teatru și în Constanța, dar mai ales pe scena Teatrului Bulandra din București unde a interpretat personaje antologice nemuritoare. Toma a jucat de asemenea și în 39 de filme însă cel mai mare vinovat pentru popularitatea sa a fost micul ecran.

A făcut istorie cu momente vesele de neuitat difuzate mai ales în programele de revelion: „Fabulă”, „Mefisto”, „Omul cu șopârla”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments