Un calugar urmarit penal intr-un dosar al DIICOT Iasi a fugit de la Manastirea Arbore

0
217

Un calugar ajuns la manastirea Arbore in urma cu o luna a disparut dupa ce este cautat de DIICOT Iasi pentru a fi audiat intr-un dosar de act sexual cu minori din judetul Botosani. Cand a auzit ca este cautat de catre procurori, calugarul a disparut de la manastire si nu a mai fost vazut.

„Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a luat act de urmărirea penală a respectivului ierodiacon, drept pentru care s-a dispus, în Ședința Permanenței Consiliului Eparhial, din data de 03.03.2023, oprirea de la slujirea liturgică. Pentru că acuzația este de ordin penal, o anchetă internă va avea loc după încheierea cercetării de către organele judiciare; în cazul în care cercetarea confirmă fapta, persoana va fi deferită Consistoriului monahal, în vederea excluderii din cler. Spre informare, precizăm că persoana acuzată a dat la intrarea în viața monahală o declarație pe propria-i răspundere că nu are ‘orientări homosexuale sau de altă natură, care să constituie impediment de a fi hirotonit”, a transmis Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

Inclusă de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în anul 1993 pe lista Patrimoniului cultural mondial, în grupul Biserici pictate din nordul Moldovei, Mănăstirea Arbore cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” este ctitoria pârcălabului Luca Arbore, unul dintre cei mai importanți boieri de la curtea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt.

La 2 aprilie 1502, pe locul unui vechi schit, au început lucrările de construcție la biserica familiei hatmanului Arbore, cu intenția de a fi necropolă familiei sale. Potrivit pisaniei, lucrările au fost finalizate în același an, la data de 29 august.

Ctitoria boierească, construită din cărămidă şi piatră, se remarcă printr-o arhitectură deosebită, întâlnită atunci pentru prima dată în zona Moldovei, dar și prin pictura exterioară care îmbină armonios elemente orientale și occidentale, realizată de zugravul Dragoș Coman.

În pronaosul bisericii se află mormântul ctitorului, sub un baldachin de piatră sculptată, și mormântul soției acestuia, roaba lui Dumnezeu Iuliana.

Din cauza intemperiilor vremii din secolele XVII și XVIII, construcția și pictura s-au degradat, dar cu toate acestea, începând din anul 1909, în diferite perioade, biserica Mănăstirii Arbore s-a bucurat de o serie de reparații care au vizat consolidarea și restaurarea locașului de cult.

În ultimii ani, locașul de cult a avut rol de biserică de parohie. In luna ianuarie a anului trecut Manastirea Arbore a fost redeschisa fiind instalat părintele protosinghel Porfirie Pescaru ca si staret.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUn iesean de pe strada Miroslava a fost amendat dupa ce nu a vrut sa scape de deseuri
Articolul următorNume de cod „Medusa”. Detalii din dosarul „Droguri pentru copiii de bani gata”. Mama unuia se plange prin Guvern ca ii este „persecutat” copilul
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments