Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii a anunțat, sâmbătă, că a murit Benjamin Ferencz, ultimul procuror de la Nürnberg care mai era în viață. Benjamin Ferencz avea 103 de ani, era evreu născut în Maramureș și a fost avocat al victimelor Holocaustului.
Acesta este considerat un ”pionier în domeniul justiției penale internaționale și laureat al celei mai înalte distincții a muzeului, Premiul Elie Wiesel”, arată sursa citată.
Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA a adus un omagiu ”conducerii excepționale și perseverenței de care a dat dovadă” Benjamin Ferencz în urmărirea ”fermă a responsabilității și a despăgubirilor pentru victimele genocidului și ale altor crime internaționale conexe”.
În decembrie 2022, Congresul i-a acordat cea mai înaltă distincție a sa, Medalia de Aur a Congresului, pentru activitatea sa de o viață în căutarea justiției global”.
Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii:
„Urmărirea neclintită a lui Ben pentru o lume mai pașnică și mai dreaptă s-a întins pe parcursul a aproape opt decenii și a modelat pentru totdeauna modul în care răspundem la cele mai grave crime ale umanității. El a făcut istorie la Nürnberg și a continuat să facă acest lucru de-a lungul vieții sale extraordinare. A fost neobosit în angajamentul său față de memorie, istorie și justiție. A fost o onoare să-l cunoaștem și să-l avem ca donator al colecției sale pentru muzeu”, a declarat Sara J. Bloomfield, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite.
Familia domnului Ferencz a emigrat în Statele Unite din Transilvania la scurt timp după nașterea sa, în 1920. El a absolvit Facultatea de Drept de la Harvard în 1943, înainte de a servi în armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În cadrul unei activități care i-a marcat de neșters viața și cariera, domnul Ferencz a lucrat pentru Secția de Crime de Război a armatei americane, adunând dovezi ale ororilor comise de regimul nazist în lagărele de concentrare.
„Lagăre precum Buchenwald, Mauthausen și Dachau sunt viu imprimate în ochii minții mele. Chiar și astăzi, când închid ochii, sunt martorul unei viziuni ucigașe pe care nu o pot uita niciodată ….”
După război, la vârsta de 27 de ani, fără nicio experiență anterioară în materie de procese, domnul Ferencz a fost procuror-șef al procesului Einsatzgruppen în cadrul procedurilor ulterioare de la Nürnberg. El a obținut verdicte de vinovăție pentru toți cei 22 de inculpați, inclusiv pentru 20 de oficiali naziști găsiți vinovați pentru uciderea a peste un milion de persoane, majoritatea evrei, cu ajutorul „forțelor operative” sau Einsatzgruppen. Dedicat căutării dreptății pentru cei care au fost victime ale regimului nazist și ale colaboratorilor săi, domnul Ferencz a luptat ulterior pentru despăgubiri pentru victimele și supraviețuitorii Holocaustului, pentru returnarea bunurilor furate și pentru alte forme de restituire. Reflectând asupra impactului Holocaustului, acesta a declarat,
„Nürnbergul m-a învățat că crearea unei lumi de toleranță și compasiune va fi o sarcină lungă și dificilă. Și am învățat, de asemenea, că, dacă nu ne dedicăm dezvoltării unei legislații mondiale eficiente, aceeași mentalitate crudă care a făcut posibil Holocaustul ar putea distruge într-o zi întreaga rasă umană.”
Ca o dovadă a angajamentului său de a pune capăt războiului și de a promova justiția, domnul Ferencz a încheiat un parteneriat cu Centrul Simon-Skjodt pentru prevenirea genocidului din cadrul muzeului pentru a lansa Inițiativa Ferencz pentru justiție internațională în 2017 în 2017 pentru a continua moștenirea sa excepțională de promovare a justiției și a eforturilor de responsabilizare pentru victime și supraviețuitori.