Cercetatoare romanca, selectata de NASA pentru un experiment privind viata pe Marte

0
29
facade of main entrance for tourists with John F. Kennedy Space Center and NASA emblem

NASA a selectat sase oameni de stiinta pentru a participa la prima misiune a agentiei spatiale americane prin care este simulata viata pe Marte. Printre acestia se numara si romanca Anca Selariu, microbiolog.

CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) este o misiune terestra, care va incepe in luna iunie la Centrul Spatial Johnson al agentiei din Houston, a anuntat NASA.

Misiunea este prima din cele trei care vor simula, timp de cate un an, viata pe suprafata planetei Marte, in timpul carora membrii echipajului vor trai si vor lucra intr-un habitat de 1.700 de metri patrati.

Cercetatorii vor simula provocarile unei misiuni umane pe Marte, inclusiv limitarile de resurse, defectiunile echipamentelor, intarzierile de comunicare si alti factori de stres din mediul inconjurator.

„Simularea ne va permite sa colectam date privind performanta cognitiva si fizica, pentru a ne oferi mai multe informatii despre impactul potential al misiunilor de lunga durata pe Marte asupra sanatatii si performantei echipajului. In cele din urma, aceste informatii vor ajuta NASA sa ia decizii in cunostinta de cauza pentru a proiecta si planifica o misiune umana de succes pe Marte”, a declarat Grace Douglas, cercetator principal al CHAPEA.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments