Documentele NATO și SUA scurse pe rețelele de socializare dezvăluie că serviciile de informații americane îi ascultă pe liderii politici și militari de la Kiev, dar și pe alți aliați/ Cât de adânc au fost penetrate serviciile de securitate ale Rusiei și cum este descrisă armata lui Putin

0
120

Documentele NATO și SUA scurse pe rețelele de socializare dezvăluie că serviciile de informații americane ascultă aliați importanți și arată profunzimea eforturilor de spionaj ale SUA, dar și luptele militare ale Rusiei, arată o investigație New York Times. De asemenea, mai arată publicația, documentele dezvăluie și cât de adânc au fost penetrate serviciile de informații și de securitate ale Rusiei, dar și cum SUA au capacitatea de a avertiza Ucraina cu privire la următoarele mișcări planificate de ruși. Pe de altă parte, liderii politici și militari de la Kiev par să fie spionați de americani, la fel ca alți aliați importanți, mai arată NY Times.

În documente, armata lui Putin este descrisă ca fiind epuizată și cu o infrastructură militară profund compromisă. Acestea conțin avertismente zilnice în timp real către agențiile americane de informații cu privire la momentul loviturilor Moscovei și chiar la țintele sale specifice. Astfel de informații au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informații cruciale despre cum să se apere. Armata Rusiei se află într-o situație disperată și descriu lipsuri critice de muniție pentru apărarea antiaeriană.

Rapoartele serviciilor de informații arată că SUA par, de asemenea, să îi spioneze pe liderii militari și politici de vârf ai Ucrainei, ceea ce reflectă lupta Washingtonului pentru a obține o imagine clară a strategiilor de luptă ale Ucrainei.

Materialul întărește o idee pe care oficialii serviciilor de informații o recunosc de mult timp: Statele Unite au o înțelegere mai clară a operațiunilor militare rusești decât a planificării ucrainene. Colectarea de informații este adesea dificilă și uneori greșită, dar tezaurul de documente oferă poate cea mai completă imagine de până acum a mecanismelor interne ale celui mai mare război terestru din Europa din ultimele decenii.

Oficialii americani au declarat că, deși documentele oferă indicii cu privire la metodele americane de colectare a informațiilor despre planurile rusești, agențiile de informații americane nu știu încă dacă vreuna dintre sursele lor de informații va fi întreruptă ca urmare a scurgerii de informații. Oficialii americani au recunoscut că au pierdut unele surse de informații de când a început războiul, dar noile documente par să arate că înțelegerea de către America a planurilor rusești rămâne extinsă, transmite NY Times.

În timp ce unele dintre rapoartele de informații oferă analize și avertismente generale cu privire la planurile rusești, altele sunt genul de informații pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a se apăra.

Spre exemplu, una dintre acestea vorbește despre faptul că Ministerul rus al Apărării a formulat planuri de a efectua atacuri cu rachete asupra forțelor ucrainene în anumite locații din Odesa și Nikolaev la 3 martie, un atac despre care agențiile de informații americane credeau că ar fi fost conceput pentru a distruge o zonă de depozitare a dronelor, un tun de apărare aeriană și pentru a ucide soldați ucraineni.

Într-un alt document este reprezentat de un raport din februarie difuzat de Centrul de Comandă al Apărării Naționale al Rusiei despre „scăderea capacității de luptă” a forțelor rusești din estul Ucrainei.

Deși documentele au fost compilate de Statul Major al Pentagonului, ele conțin informații de la mai multe agenții, inclusiv de la Agenția Națională de Securitate, Biroul de Informații și Cercetare al Departamentului de Stat și Agenția Centrală de Informații. Unele dintre materiale sunt etichetate ca fiind colectate în temeiul Federal Intelligence Surveillance Act, sau F.I.S.A., menționând că distribuirea lor ulterioară nu este permisă fără permisiunea procurorului general.

Una dintre secțiunile documentelor este etichetată ca fiind actualizarea de informații a Centrului de Operațiuni al C.I.A. din 2 martie. Această secțiune discută informații despre modul în care Ministerul rus al Apărării a luat în considerare măsuri pentru a contracara acuzațiile potrivit cărora nu ar fi furnizat muniții trupelor grupului Wagner din Ucraina „conform unui raport al serviciilor de informații de semnal”.

Documentele dezvăluie faptul că serviciile de informații americane nu numai că îi spionează pe ruși, dar ascultă și pe aliații importanți.

În paginile postate online, există cel puțin două discuții despre dezbaterea din Coreea de Sud cu privire la oportunitatea de a da SUA obuze de artilerie pentru a fi folosite în Ucraina, încălcând politica Seulului privind furnizarea de ajutor letal. O secțiune a documentelor relatează că oficialii sud-coreeni erau îngrijorați de faptul că președintele Biden l-ar fi sunat pe președintele sud-coreean presând Seulul să livreze bunurile.

O altă secțiune a documentelor, de la C.I.A., este mai explicită cu privire la modul în care Statele Unite au aflat despre deliberările sud-coreene, menționând că informația provine dintr-un „raport de informații de semnal”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments