EPPO intra peste mafia vamesilor din estul Romaniei, perchezitii la Iasi. Conexiuni infractionale in 7 tari

0
356

Procurori ai Parchetului European (EPPO) din Iasi efectueaza astazi, 4 aprilie 2023, opt perchezitii, inclusiv la sediul Biroului Vamal Siret si la domiciliile unor functionari vamali, in cadrul unei anchete privind o schema de frauda vamala orchestrata pentru sustragerea de la plata taxelor si impozitelor vamale pentru tutunul importat.

Potrivit anchetei, mai multe persoane fizice si juridice din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ucraina au pus in aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea si tutun de pipa) din Emiratele Arabe Unite si Turcia, anunta un comunicat al EPPO.

 

Aceste produse din tutun erau in mod aparent destinate unor tari terte (din afara UE), cum ar fi Ucraina si Kazahstan, si, prin urmare, au fost declarate ca fiind in tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea platii taxelor pana la achizitionarea marfurilor in tara de destinatie finala.In realitate, insa, conform probelor colectate, bunurile nu au parasit spatiul UE, ci au fost vandute ilegal pe piata neagra din unele tari ale UE, inclusiv Belgia si Germania. Acest lucru ar fi fost facut cu complicitatea vamesilor romani de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera Romaniei cu Ucraina.

Se presupune ca, intre iunie 2017 si ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate ca fiind in tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat, de asemenea, transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (sase) si Cehia (unul). Anchetatorii cred ca vehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca fiind transportoare de tutun erau in realitate goale, pentru a simula tranzitul catre tari terte si a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor vamale.

In consecinta, marfurile erau vandute in tarile UE cu profituri uriase, sustragandu-se in acelasi timp de la colectarea taxelor, accizelor si TVA. Se estimeaza ca aceasta schema a cauzat prejudicii de peste 650 000 EUR numai in ceea ce priveste taxele vamale.

Perchezitiile de astazi sunt efectuate de procurorii europeni delegati ai Biroului EPPO Iasi, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Structurii de Sprijin a Procurorilor Europeni Delegati in Romania, ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Suceava, precum si cu ofiteri vamali din cadrul Autoritatii Vamale Romane.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments