Fermierii din regiunea Moldovei s-au unit astazi la Iasi pentru a lansa un apel la un protest national

0
105

Nemultumirile fermierilor romani sunt indreptate impotriva concurentei neloiale din Ucraina.  În contextul conflictului armat din Ucraina, Comisia Europeană a eliminat total taxele vamale pentru mărfurile din Ucraina, ceea ce a avut un efect de dumping involuntar în țările limitrofe, inclusiv în România.

Conform declaratiilor fermierilor, Legislatia Comisiei Europene si a Parlamentului European protejeaza agricultorii ucraineni si procesatorii din tarile vestice, in detrimentul fermierilor din estul Europei.  Totodata, agriculorii romani lanseaza un semnal de alarma dupa decizia Parlamentului European cu privire la instrumentul lansat de acesta, care distruge logistica si agricultura din Romania.

Tiberiu Dan Stan, membru în Consiliul Director Asociația Granarii:

„Deci ne-am pierdut si brandul de tara. Un brand de tara valoreaza enorm de mult. Se construieste in zeci de ani si acum stim ca in Romania nu se mai vinde marfa romaneasca, se vinde mixt.”

Totodata, preturile de productie crescute au facut ca agriculorii romani sa ramana cu marfa in depozite.

Tiberiu Dan Stan, membru în Consiliul Director Asociația Granarii:

„Initial au spus ca vor veni sa gaseasca despagubiri pentru aceste pierderi care daca este sa calculam numai la porumb la 9 milioane de tone la nivel de tara iesim la niste sume exorbitante care nu am legatura cu acele 10 milioane care s-au gasit a fi despagubirea pentru Romania.”

Tranzitul intens al cerealelor din Ucraina au blocat produsele agricole din Romania. Totodata, fermierii romani au fost obligati  de situatie sa mareasca costurile produselor.

Ion Notingăr, membru al Asociației Granarii:

„De exemplu daca noi inainte de a incepe tranzitul aveam o oferta la grau sau la porumb intre 1,4 si 1,6 lei pe kilogram, la aceasta data a scazut piata in asa maniera ca noi avem acum sub 200 euro per tona, ceea ce reprezinta undeva la 0,95 , 1,1 lei per kilogram.”

Fermierii romani sunt nemultumiti in continuare de decizia Comisiei Europene privind ajutorul oferit Romaniei.

Cătălin Furnică, membru al Asociației Granarii:

„Comisia Europeana se contrazice cu autoritatile din Romania prin prisma faptului ca ei au trimis anumite cifre, anumite date, ei le-au interpretat si in functie de asta s-au alocat sumele respective.”

Agricultorii trag un semnal de alarma si spera sa primeasca sprijin din partea guvernantilor.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments