Miliardara Anisia Sebastiana Fischer pregătește o mare defrișare de păduri la Iași. Prin mijlocitorii acesteia, în rândul cărora se regăsesc și oameni ai lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, sunt vizate a fi făcute defrișări pe o suprafață de 1377 hectare de pădure. Defrișările vor avea loc în aria protejată Natura 2000, prin acestea urmând “a se extrage 100% din masa lemnoasă existentă iar suprafața se va împăduri conform planului lucrărilor de regenerare”.
Latifundiara Fischer Anisia –Sebastiana a înaintat recent către Agenția de Protecția Mediului Iași, un raport de evaluare pentru amenajamentul silvic al fondului forestier proprietate privată, organizat în U.P.I. Fischer Țibănești, jud. Iași, administrată de Ocolul Silvic Băcești din Vaslui. Raportul, în baza căruia se dorește obținerea avizului de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului Iași, în vederea desfășurării de exploatații forestiere pe o suprafață de 1376,79 hectare de pădure, a fost întocmit de S.C. ECONOVA S.R.L. Iaşi, prin evaluator atestat Fănel Apostu (confirmat în urmă cu 2 ani în rândul experților care elaborează studii de mediu, de nimeni altul decât pupilul drujbarului Costel Alexe, Andrei Cazacu, secretar de stat în Ministerul Mediului la nivelul anului 2020), alături de o echipă de biologi. În portofoliul lui Fănel Apostu intră mai multe contracte pe bani publici cu primării liberale, precum Miroslava, Ceplenița sau Ciortești,privind întocmirea unor rapoarte de mediu necesare elaborării PLanurilor de Urbanism General. Ei bine, acest raport de evaluare a amenajamentului întocmit de Apostu îi este necesar Anisiei Fischer pentru a obține avizul de mediu pentru planul de lucrări/ exploatare/tăieri anuale.
Pădure seculară cu valoare protectivă pentru habitate
Fondul forestier care face obiectul acestei exploatații/ unități de producție a intrat în proprietatea domnișoarei Fischer Anisia- Sebastiana ca urmare a aplicării legilor fondului funciar prin „Proces Verbal de Punere în Posesie nr. 119/18.06.2015 (1376,79 ha). Din punct de vedere teritorial-administrativ, pădurea este situată în raza comunei Țibănești. Întreaga suprafață a amenajamentului de 1376.79 ha se suprapune cu siturile Natura 2000 ROSPA 0163 și ROSCI 0152 – Pădurea Floreanu – Frumușica – Ciurea, respectiv situri de importanță comunitară în scopul conservării habitatelor.
Cei mai bătrâni arbori din această zonă protejată au o vârstă de peste120 de ani, fiind vorba de o pădure seculară cu valoare protectivă pentru habitate de interes comunitar și specii de interes deosebit incluse în arii speciale de conservare – acvila, vidra, pisica sălbatică, ciocârlia de pădure sau diverse specii de ciocănitori.
“Situl Pădurea Floreanu-Frumușica-Ciurea acoperă o suprafață compactă și întinsă de pădure în zona centrală a Podișului Moldovei, este reprezentativ pentru tipurile de habitate: „Păduri dacice de stejar și carpen”, „Păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum”, „Paduri de stejar cu carpen de tip Galio-Carpinetum”. Pe suprafețe restrânse se întâlnește și habitatul „Zăvoaie cu Salix alba și Populus alba”. S-a adoptat valoarea de 3500 mc/an la nivelul indicatorului după clasele de vârstă. Cu tăieri de igienă se estimează a se parcurge anual 165,05 ha cu un volum de extras de 159 m3/an”, se arată în raport.
Ce a construit natura în 120 de ani, se va defrișa peste noapte
Totodată, intențiile clare de defrișare sunt cuprinse de asemenea în raportul în care se face mențiunea că “prin lucrarea propusă se va extrage 100% din masa lemnoasă existentă iar suprafața se va împăduri conform compoziției prezentată în planul decenal și în planul lucrărilor de regenerare”.
Un habitat natural în pericol de dispariție
Tot în pădurea Floreanu – Frumușica – Ciurea mai există un amenajament silvic, cum este de exemplu fondul forestier proprietate privată aparținând persoanelor fizice Florescu Carmen, Florescu Mihail-Barbu-George, Florescu Ionel, Florescu Barbu, Florescu Doina-Gabriela- Luminița, Mihalexe Luminiţa-Alexandra-Maria şi Turliu Claudia” constituit în comuna Dagâța și administrat tot de Ocolul Silvic Băcești (D.S. Vaslui). Fondul forestier a făcut parte înainte de retrocedarea către actualii proprietari, din punct de vedere al administrației silvice de stat, conform actelor de proprietate, din cadrul Direcţiei Silvice Vaslui. Suprafața fondului forestier care face obiectul amenajamentului totalizează 728,84 ha și este constituită într-o singură unitate de producțiepe raza comunei, suprapunându-se de asemenea cu ariile naturale protejate din situl Natura 2000, sit de tip SPA declarat prin Hotărârea nr. 663/2016 privind instituirea regimului de arie naturală protejată și declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.
Integritatea unei ariei naturale protejate de interes comunitar este afectată dacă prin implementarea unui proiect se reduce suprafața habitatelor și/sau numărul exemplarelor speciilor de interes comunitar, sau se ajunge la fragmentarea habitatelor de interes comunitar și sau a habitatelor specifice din punct de vedere ecologic si etologic, după caz, speciilor de interes comunitar. De asemenea, un plan sau un proiect poate afecta integritatea unui sit Natura 2000 dacă acesta induce un impact negativ asupra factorilor care determină menținerea stării favorabile de conservare a ariei naturale protejate de interes comunitar sau dacă produce modificări ale dinamicii relațiilor care definesc structura și/sau funcția ariei naturale protejate de interes comunitar. Efectele implementării amenajamentului silvic în aria de protejată de interes comunitar Pădurea Floreanu – Frumușica – Ciurea și aria de protecție avifaunistică Pădurea Floreanu-Frumuşica-Ciurea ar putea avea efecte negative asupra habitatelor naturale şi, în cazul speciilor migratoare, zone de înmulţire, de schimbare a penelor, de iernare şi puncte de popas de-a lungul rutelor de migrare ale acestora. Pe parcursul monitorizării migrației de toamnă am identificat numai puțin de 42 specii de păsări.
În concluzie, există toate argumentele care conduc la un singur verdict – exploatarea forestieră care se pregătește în pădurea deținută de Fischer Anisia- Sebastiana va conduce la modificări ale suprafeței habitatelor/ efectivelor populaționale și va cauza modificări ale stării de conservare a ariei protejate Natura 2000.
Cine este Anisia Sebastiana Fischer
Anisia Sebastiana Fischer este moștenitoarea latifundiarului Froim Fischer, de numele său fiind legate foarte multe cereri de revendicare la nivelul întregului județ, de la clădiri monument amplasate în centrul Iașului și până la terenuri și păduri de mii de hectare. De exemplu, în anul 2011, în urma deciziei membrilor CJFF, Anisia Sebastiana Fischer a primit 1.158 de hectare de teren forestier pe raza comunei Sirețel. Ca fapt istoric, răscoala de la 1907 a izbucnit la Flămânzi, pe domeniile familiei Fischer. În ultimii 25 de ani de când Anisia Sebastiana Fischer a început demersurile pentru recuperarea averii familiei, aceasta a revendicat aproape 7.000 de hectare de pădure și numeroase clădiri.