Publicația obozrevatel.com publică, astăzi, două puncte de vedere ale unui fost ministru moldovean și ale unui general ucrainean care arată modul în care acționează serviciile secrete rusești în România în favoarea unor partide politice.OBOZREVATEL a discutat atât cu Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova și cu generalul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei și fostul prim-vicepreședinte al serviciului secret al Ucrainei.
„George Simion – deputatul român, liderul partidului de opoziție radical-populist „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR) – face în mod activ jocul politicii Kremlinului în România și în întreaga regiune prin declarațiile sale antiucrainene.
Încă de la începutul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, Simion s-a opus implicării porturilor românești în reîncărcarea cerealelor ucrainene și a declarat că infrastructura de transport trebuie să lucreze exclusiv pentru români, nu pentru Ucraina….
În februarie 2023, în cadrul unui congres extraordinar al AUR la Alba Iulia, Simion a vorbit despre oportunitatea ca România să oprească orice ajutor suplimentar pentru vecinii săi, atât Republica Moldova, cât și Ucraina (inclusiv pentru refugiații noștri care și-au pierdut casele din cauza bombardamentelor armatei ruse)….
Moscova „încălzește” România
Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării al Republicii Moldova, spune că, de fapt, în România există puține sentimente pro-ruse – acestea sunt „influențate” de politicieni finanțați de Moscova.
Când Simion a intrat în Parlament în 2020, a obținut 9%, deși nimeni nu-i dădea nici măcar 1% înainte de alegeri. Potrivit lui Șalaru, Simion a fost ajutat să obțină acest rezultat, printre alții, de „foști ofițeri de informații pro-Moscova” care lucrau pe teritoriul României.
Nu există nicio îndoială că o astfel de (posibilă) cotitură ar avea un impact negativ asupra relațiilor României cu Republica Moldova și Ucraina…
Rusia s-a chinuit să expună agenții
Primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării și fost prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, generalul-locotenent Oleksandr Skipalski, este convins că declarațiile antiucrainene din România au fost inspirate de Rusia.
El a declarat pentru OBOZREVATEL.
„Rusia vede că își pierde poziția și aici și își valorifică ultimele posibilități de a tensiona relațiile din triunghiul Ucraina-România-Moldova”, a declarat Skipalski.
În opinia sa, cetățenii acestor trei țări trebuie să înțeleagă acest lucru, iar politicienii trebuie să desfășoare o muncă explicativă:
Activitatea serviciilor speciale este până la urmă invizibilă
„Pentru că activitatea serviciilor speciale este până la urmă invizibilă, este sub apă – nu la suprafață, iar mulți oameni obișnuiți se aruncă pe declarațiile tăioase, provocatoare ale celor care sunt însărcinați cu munca de propagandă subversivă”.
Generalul i-a comparat pe acești politicieni români cu fostul deputat al Verhovna Rada, Ilie Kiva, cunoscut pentru declarațiile sale scandaloase (a fugit în Rusia). „Așa ceva (Diana Șoșoacă – n.r.) se regăsește și în România, dar în spatele ei există un grup de oameni. Dar, bineînțeles, aceasta este în primul rând opera serviciilor secrete rusești”, consideră Skipalski.
În ceea ce privește un alt politician român, deputatul George Simion, potrivit lui Skipalski, un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești.
Serviciile speciale rusești au făcut ravagii în Ucraina
Generalul-locotenent spune că, pentru o lungă perioadă de timp, serviciile speciale rusești au făcut ravagii în Ucraina.
„Am făcut parte din categoria ofițerilor care erau preocupați de relaxarea regimului de contraspionaj în Ucraina cu mult înainte de confiscarea Crimeii noastre.
Chiar și în perioada lui Ianukovici, aici era o adevărată rampantă a serviciilor rusești de vârf – regimul de contrainformații era inexistent. Ucraina s-a transformat într-un teritoriu în care serviciile speciale rusești puteau să țină întâlniri în deplină liniște. De aceea, permit în mod absolut o astfel de activitate (a lui Simion cu serviciile speciale rusești. – n.r.)”, a declarat Skipalski.
P.S. Ministerul ucrainean de Externe a inițiat sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoaacă. În ceea ce îl privește pe George Simion, potrivit unei surse OBOZREVATEL din cadrul serviciului de securitate ucrainean, acesta nu a fost autorizat să intre în Ucraina încă din 2021 – interdicția este valabilă până în martie 2024.