Bucatari din 28 de spitale de stat din tara au participat la un concurs organizat la Sighisoara, unde au demonstrat ca se poate manca gustos si hranitor cu cei 22 de lei oferiti de stat bolnavilor internati.
In aceasta suma, bucatarii au trebuit sa se incadreze in 10-15 lei pentru masa principala si sa asigure pacientilor nutrientii de care au nevoie, inclusiv carne si legume.
Bucatarii au ales meniuri precum piept de pui la cuptor cu sos de branzeturi si parmezan cu salata de rucola, salau de nil cu legume la gratar, desert Pavlova cu spuma de capsuni sau musaca de cartofi ori supa de vita cu clatite Julien, orez cu piept de pui si desert prajitura cu branza.
Bucatarii au admis ca putini pacienti primesc asemenea mancaruri. Spun ca bucatariile spitalelor nu sunt dotate corespunzator si nici personalul nu-si prea da silinta. Evenimentul a fost organizat special ca sa schimbe mentalitatea colegilor din acest sector, potrivit sursei citate.
„Ne dorim o competitie la nivel national, sincera, deschisa, dedicata calitatii si sigurantei alimentare, gastronomiei si gastrotehniei de calitate, esteticii si inovatiei alimentare, dar mai ales un eveniment care sa contribuie la cresterea calitatii vietii pacientului.
Speram sa schimbam in timp imaginea actuala neprietenoasa a meniurilor din spitale, cu una care sa ne inspire incredere, noutate si valoare nutritiva prin dedicatia personalului implicat.
Speram ca aceasta initiativa sa schimbe mentalitati in primul rand si sa ofere incredere personalului blocurilor alimentare de spitale ca pot contribui la cresterea calitatii serviciilor oferite pacientilor, iar conducerile unitatilor si institutiile abilitate sa sustina in continuare acest tel”, au precizat organizatorii.