Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” a ajuns la XVII-a ediție

0
221

A XVII-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” a deschis astăzi filele unui nou album, in care se impletesc amintirile și reușitele edițiilor trecute, forța unui proiect vizionar, preocuparea pentru modelarea copiilor sub semnul lecturii, al cuvântului, al literaturii in interferența acesteia cu alte forme de arta.

Ca inițiator al acestui concurs, trăiesc emoția fiecărei reluări ritualice a unui periplu de copii olimpici talentați și studioși prin Iasii “marilor iubiri”, ai “marilor zidiri” , prin acest oraș de poveste, aflați in căutarea tainelor artei, ale scrisului, ale cuvântului…

Inițiat în 2005 de Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași și de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației, Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” isi păstrează unicitatea prin maniera de abordare a fenomenului artistic în complexitatea sa, la confluența literaturii cu arta dramatică și cu viziunea cinematografică sau cu muzica și artele plastice.

Mai mult de 200 de elevi și peste 70 de profesori veniți din toate județele țării și din municipiul București, elevi ieșeni voluntari, “redactori”, echipe media, freamătul tinereții și emoția unei competiții intelectuale, cu valente artistice au transfigurat universul Ieșean intr-un spațiu de dialog și reverberație a trairilor, ideilor și impresiilor unor tineri călători, visători, talentați, nelinistiti …

Am conceput festivitatea de deschidere, care a avut loc în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, ca un prolog dens in idei și sensuri pentru zile de foc și inspirație care vor defini spiritul concursului, integrat profund in atmosfera elevata a Colegiului Negruzzi.

Ceremonia de deschidere a adunat reflecții, definiri, semnificatii prin vocea inspectorului general, profesor Luciana Antoci, a profesorului Daniel Georgescu, consilier în cadrul Ministerului Educației și președinte executiv al comisiei naționale de concurs , prin subtile analogii deschise de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, printr-un curs simbolic de literatura și critica literară, conturat inspirat de prof. univ. dr. Antonio Patraș de la Facultatea de Litere din cadrul aceleiași instituții universitare, presedinte de onoare al concursului.
Mesageri ai cetății ieșene au fost Mihai Chirica – Primarul Municipiului Iași și Costel Alexe – Președinte al Consiliului Județean Iasi.

Sper ca și anul acesta concursul va reconstitui o stare de vis și poezie, desprinsa parca din paginile Medelenilor, aducând vibratia nostalgica a unei literaturi cu parfum romantic, in alternanta fireasca și cu alte forme de arta modernă, cu alte tipare și construcții narative complexe, ficționale, născute din gustul estetic al timpurilor actuale.

Și,astfel, trecut și prezent, lirism, închipuire și viziune obiectiva, lucida, sensibilitate și incursiune critica in spatii estetice rafinate vor defini traseele unei noi ediții, cu accentele și reperele ei, o ediție pe care o imaginez deja ca treapta spre o educație estetica ce poate desăvârși ființa umană.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments