O rețea formată din peste 1.400 de infractori adulti de origine română a suprins autoritățile americane prin nivelul ridicat de sofisticare al modului în care operează, au declarat pentru G4Media surse din agențiile de aplicare a legii din Statele Unite. Acte de identitate false, adrese false, mișcare continuă dintr-un loc în altul și luarea în vizor a unor magazine de lux sunt doar câteva dintre metodele folosite de infractorii români.
Activitatea rețelei de infractori de origine română care operează în Statele Unite a ieșit la iveală în mod public după arestarea a patru cetățeni români în Missouri, într-un caz în care bijuterii în valoare de peste un milion de dolari au fost furate dintr-un magazin din Florida.
Potrivit informațiilor oferite de Biroul Șerifului din districtul Walton (Florida), furtul a avut loc la un magazin la începutul lunii aprilie. „În după-amiaza zilei de 11 aprilie, trei persoane, două femei și un bărbat, au intrat într-un magazin pe autostrada 30A, furând numeroase bijuterii cu o valoare de vânzare cu amănuntul de peste 1 milion de dolari. Ulterior, cei trei au fugit din zonă într-un vehicul SUV negru,” s-a precizat în comunicatul oficial al WCSO.
„Un anchetator al Biroului Șerifului din districtul Walton care a răspuns la fața locului i-a recunoscut imediat pe suspecți dintr-un caz la care a lucrat în decembrie 2022, când un ceas Rolex a fost furat de la un bijutier din Miramar Beach folosindu-se o tehnică de prestidigitație,” au precizat oficlaii din Florida.
La o săptămână după furtul bijuteriilor, un SUV de culoare neagră a fost găsit abandonat în fața unui magazin din Santa Rosa Beach, tot în districtul Walton. Potrivit șerifului, anchetatorii au reușit să vorbească cu o femeie care a luat în mașina sa trei persoane care îi spuseseră că vehiculul lor s-a stricat. Toate cele trei persoane se potriveau cu descrierea suspecților. Supravegherea video a confirmat ulterior că au fost aceleași trei persoane care au comis furtul de bijuterii din magazinul de pe autostrada 30A.
În acest moment al anchetei, polițiștii americani au aflat o informație esențială. Conform declarațiilor femeii care i-a dus cu mașina, unul dintre suspecți a sunat-o pe telefonul mobil după ce se despărțiseră.
Biroul Șerifului din districtul Walton a spus că a fost vorba de „un scenariu norocos.”
„Au abandonat vehiculul destul de repede după a doua spargere și proprietarul afacerii unde au parcat ne-a sunat pentru că lăsaseră mașina într-un loc rezervat pentru persoane cu handicap. Proprietarul a spus că altfel l-ar fi remorcat și poate că nu am fi putut niciodată să-i găsim. Odată ce am remorcat vehiculul, am putut să aflăm că au fost transportați de o femeie care frecventează acea afacere și că i-au trimis un mesaj de mulțumesc după ce i-a dus cu mașina.”
Detectivii de la Biroul Șerifului din comitatul Walton au cerut imediat judecătorilor un mandat de urmărire a telefonului mobil, care a fost localizat la o adresă Airbnb din St. Charles, Missouri. Poliția locală i-a arestat pe George Păun (31 de ani), Stela Sava (26 de ani), Terca Târnovan (31 de ani) și Vasile Lăcătuș (27 de ani), toți cetățeni români. Asupra acestora s-au descoperit peste 30.00 de dolari, bijuterii și alte obiecte.
Ei sunt acuzați de furt de peste 20.000 de dolari și furt comis împreună cu una sau mai multe persoane pentru furtul ceasului Rolex în decembrie 2022.
De asemenea, Sava, Târnovan, Lacatuș au mandate de arestare pentru furt de peste 100.000 de dolari, furt comis împreună cu una sau mai multe persoane pentru bijuteriile furate de la magazinul de pe autostrada 30A. (Anchetatorii au precizat că telefonul lui Lăcătuș a fost cel interceptat și monitorizat).
Poliția din St. Charles a precizat că fost nevoie de aproximativ 12 ore și de o echipă de 35 de persoane pentru a rezolva acest caz.
„Cred 100% că (românii) ar fi vizat mai multe afaceri din comunitatea noastră. Faptul că am fost capabil să îi reținem atât de repede ne-a ajutat să salvam comunitatea noastră de a fi vizată de această organizație,” a declarat căpitanul Raymond Floyd, anchetator în cadrul Departamentului de Poliție din St. Charles, citat de un post local de televiziune.
Ministerul român al Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Chicago, ne-a transmis că „cetățenii români sunt în stare de detenție, în așteptarea transferului în aria de jurisdicție a autorităților locale din statele Kansas, Texas și Florida, care au emis mandatele de arestare.” MAE a precizat că „cetățenii români nu au solicitat asistență consulară, deși au fost informați de către autoritățile americane cu privire la posibilitatea contactării oficiului consular al României de la Chicago, conform documentației remise oficiului consular.”
O rețea extinsă
Anchetarea celor două furturi comise în Florida a scos la iveală existența unei rețele extinse de infractori de origine română care operează în Statele Unite. Dezvăluirea a apărut după ce anchetatorul Biroul Șerifului din districtul Walton a fost pus în legătură cu un detectiv al Departamentului de Poliție din New York, datorită unui polițist pensionat al NYPD care lucrează cu Biroul Șerifului din Walon.
„Detectivul NYPD, împreună cu un ofițer de poliție din Marea Britanie, a putut confirma cu anchetatorul WCSO că grupul făcea parte dintr-o rețea criminală românească cu peste 1.400 de membri în Statele Unite, cu mandate de arestare în mai mult de o jumătate de duzină de state,” se arată în comunicat.
De altfel, Biroul Șerifului din Walton a precizat că alte jurisdicții din America își continuă investigațiile legate de acești suspecți, inclusiv Serviciul Secret, Departamentul pentru Securitate Internă, Biroul Federal de Investigații și mai multe agenții de stat și locale.
G4Media a stat de vorbă cu Corey Dobridnia, ofițer de informații publice la Biroul Șerifului din Walton, pe care am întrebat-o în legătură cu rețeaua de infractori români dată în vileag în urma celor două cazuri din Florida.
Dobridnia ne-a explicat că anchetatorii americani cred că rețeaua este compusă din circa 1.400 de adulți „și un număr dublu de copii și adolescenți,” ceea ce face ca numărul total al membrilor grupului să fie de peste 3.000 de persoane. De altfel, poliția din St. Charles a precizat că, atunci când a fost arestat, unul dintre suspecții români călătorea cu fiul său de 10 ani. Minorul a fost luat în custodie de serviciile de Protectia Copilului pentru a-l reuni cu mama lui.
Potrivit oficialului american, infractorii români sunt „foarte sofisticați.” Dobridnia a spus că românii apelează la acte false, la adrese false, iar mulți dintre ei se deplasează continuu, neavând adrese stabile, ceea ce face supravegherea și prinderea lor extrem de dificile.
Potrivit ofițerului de informații publice, mulți dintre români s-au specializat în jefuirea magazinelor și afacerilor americane de lux, așa cum a fost cazul celor două locații vizate din Florida. Infractorii profită de faptul că multe dintre aceste magazine preferă, în cazul unui jaf, să nu anunțe poliția, ci să solicite despăgubirile în mod direct de la companiile de asigurări.
Dobridnia a declarat că nu cunoaște exact numărul de infractori români, membri ai acestei rețele, care au fost arestați de autoritățile americane, precizând doar că sunt mai mulți reținuți în diferite state americane. (De exemplu, una dintre cele două femei arestate în legătură cu cele două furturi din Florida a fost pusă sub acuzare și în Kansas). În conformitate cu legislația americană, românii arestați într-un stat vor trebui să răspundă în fața legii pentru infracțiunile comise în acel stat, înainte de a fi extrădați în altă jurisdicție unde sunt puși sub acuzare.
Corey Dobridnia a confirmat că mai multe agenții americane din domeniul aplicării legii continuă să monitorizeze rețeaua infractorilor români și nu a exclus alte posibile arestări. Ea ne-a vorbit despre faptul că anchetatorii din Florida au apelat la diferite agenții americane, beneficiind de informații și de la NYPD sau din Marea Britanie. Acesastă rețea este „responsabilă pentru mult mai multe infracțiuni,” ne-a declarat Dobridnia, explicând că ancheta Biroului Șerifului din Walton a fost doar primul caz care a dezvăluit amploarea acestei rețele de infractori români.
NYPD, pe fir
Informațiile oferite de Biroul Șerifului din Walton au fost confirmate și de o sursă din interiorul NYPD. Vorbind sub protecția anonimatului, deoarece nu este autorizat să vorbească public despre acest caz, un detectiv din New York City Police Department a declarat pentru G4Media că mai mulți membri ai rețelei de infractori români au ajuns în colimatorul polițiștilor din metropola americană. „Unii dintre ei au fost arestați, alții sunt puși sub acuzare, iar rețeaua lor care acționează în New York și New Jersey este atent supravegheată.”
Ofițerul ne-a spus că NYPD a avut diferite cazuri în care au fost implicați membrii rețelei și că unele dintre ele s-au soldat cu condamnarea acestora. De asemenea, polițistul a explicat că unii dintre românii puși sub acuzare în New York sunt vizați de acuzații și în alte state americane. „Ei vor ajunge acolo doar după ce procesul legal din New York se va termina. Asta înseamnă după terminarea anchetelor, eventuala lor punere sub acuzare, condamnare și ispășirea sentințelor.”
Detectivul din NYPD a confirmat și el pentru G4Media că rețeaua are metode „profesioniste” de operare și că anchetarea lor nu este „o treabă ușoară.” Românii au acte false, se mută continuu dintr-un stat în altul și se acoperă unii pe alții. În plus, ei apelează deseori la copii atunci când comit jafuri și alte infracțiuni, complicând eforturile anchetatorilor de a-i investiga și de a-i aresta.
Sursa din Departamentul de Poliție din New York a spus că numărul și varietatea infracțiunilor la care recurg românii reprezintă „motive de îngrijorare” pentru anchetatorii americani și că aceasta este una dintre cauzele pentru care rețeaua este investigată de agenții diferite, inclusiv de Homeland Security, FBI sau Secret Service.