Un muncitor de la Palatul Cotroceni, unde e reședința Administrației prezindențiale, poate ajunge să câștige și cu 1.000 de lei mai mult decât un profesor debutant, potrivit documentelor consultate de Newsweek România.
Un muncitor de la Palatul Cotroceni poate ajunge să câștige cu sporul de condiții vătămătoare de muncă (care reprezintă 15% din salariu și se plătește obligatoriu) și cu sporul de noapte suma de 6.100 de lei brut.
Un profesor debutant câștigă doar 5.100 de lei (vezi fluturașul de mai jos al unui dascăl). Nivelul sporurilor primite de un muncitor, respectiv de un profesor debutant, sunt incomparabile.
În timp ce un muncitor de la Cotroceni câștigă un spor de condiții vătămătoare de muncă în valoare de 440 de lei, profesorul debutant ia un spor de suprasolictare de 111 lei, așa cum se vede în fluturașul de salariu al unui profesor debutant publicat mai sus.
Dacă vorbim de un muncitor care lucrează și noaptea la Cotroceni, acesta mai primește un spor de 640 – 730 de lei. Ar ajunge la peste 6.100 de lei brut, cu 1.000 de lei mai mult decât un profesor debutant.
Muncitorii de la Cotroceni sunt calificaţi în următoarele meserii: electrician, fochist, tâmplar, lăcătuş, instalator, îngrijitor şi horticultor, potrivit unei informații publice din mandatul fostului președinte Băsescu.
Un muncitor la Cotroceni ia cu 1.000 lei mai mult ca un profesor debutant
Un profesor care are între 2 și 5 ani vechime câștigă 3.550 de lei net, iar salariul brut este 6.235 de lei, potrivit unui alt fluturaș de salarii consultat de Newsweek România. Sporul pentru stres al profesorului este de 500 lei brut / 300 lei net.
Venitul profesorului cu vechime este mult sub orice altă funcție de la Cotroceni, mai puțin cea de muncitor. Șeful echipei de muncitori poate ajunge la 6.600 lei brut, dacă muncește și noaptea. Un consilier la Cotroceni ia între 6.000 și 9.000 lei brut.
Profesorii, umiliți de ospătarii din Camera Deputaților
La Camera Deputaților sunt angajați muncitori care au meserii precum sudor, ospătar, brutar, grădinar, femeie de serviciu, tâmplar, lăcătuș. Pentru aceste meserii e nevoie doar de, cel mult, școala profesională. Pentru meseria de „agent curățenie”, ospătar sau chiar grădinar nu e nevoie de nicio școală. Nici măcar de 12 clase sau bacalaureat.
Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, un muncitor ia 5.128 de lei salariu brut. La acești bani, se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare de muncă în valoare de 388 – 455 de lei. În total, un muncitor, angajat la Camera Deputaților câștigă peste 5.600 lei brut, cu 500 de lei brut peste cât ia un profesor debutant.