Un barbat paralizat a reusit sa mearga cu ajutorul unui dispozitiv electronic implantat in creier, o premiera medicala despre care spune ca i-a schimbat viata, potrivit BBC.
„Ma simt ca un copil mic, invat din nou sa merg”, a declarat Oskam pentru BBC. Acum barbatul poate sa stea in picioare si sa urce scarile. „A fost o calatorie lunga, dar acum pot sa ma ridic si sa beau o bere cu prietenul meu. Este o placere de care multi oameni nu isi dau seama.”
Rezultatele experimentului condus de cercetatori elvetieni a fost publicat in revista Nature.
Prof. Jocelyne Bloch, de la Universitatea Lausanne, neurochirurgul care a efectuat delicata interventie de inserare a implanturilor, a subliniat ca sistemul se afla inca intr-un stadiu incipient si mai este nevoie de multi ani pana sa fie disponibil pacientilor paralizati. Insa scopul echipei a fost sa-l scoata din laborator si sa il testeze cat mai curand posibil.
„Lucrul important pentru noi nu este doar sa avem un studiu stiintific, ci in cele din urma sa oferim acces mai multor persoane cu leziuni ale maduvei spinarii, care aud de la medici ca trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca nu se vor mai misca niciodata”, a spus Bloch.
Operatia de inserare a implanturilor a fost efectuata in iulie 2021. Bloch a facut doua gauri circulare, cu diametrul de 5 cm, in fiecare parte a craniului, deasupra regiunilor creierului implicate in controlul miscarii. Apoi a introdus doua implanturi in forma de disc care transmit wireless semnale ale creierului catre doi senzori atasati la o casca.
Echipa elvetiana a dezvoltat un algoritm care traduce aceste semnale in instructiuni de miscare a muschilor picioarelor printr-un al doilea implant inserat in maduva spinarii, pe care profesorul Bloch l-a atasat de terminatiile nervoase.
Dupa cateva saptamani de antrenament, barbatul a reusit sa stea in picioare si sa mearga cu ajutorul unui cadru.
„Miscarea este lenta, dar lina”, potrivit profesorului Gregoire Courtine de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (EPFL), care a condus proiectul.
Implanturile cerebrale se bazeaza pe lucrarile anterioare ale profesorului Courtine, cand, pentru restabilirea miscarii era folosit doar implantul spinal, care amplifica semnalele slabe de la creier catre partea deteriorata a coloanei vertebrale si era in continuare stimulat de semnale pre-programate transmise de un computer.
In 2018, David M’Zee a devenit primul pacient care a primit cu succes un implant in coloana, reusind chiar sa aiba un copil cu sotia sa, lucru care nu fusese posibil anterior. Anul trecut, cu ajutorul aceleiasi tehnologii, Michel Roccati a devenit primul barbat cu coloana vertebrala rupta care a mers din nou. Insa miscarile celor doi barbati sunt preprogramate si par robotice. De asemenea, trebuie sa-si mentina miscarile sincronizate cu computerul, iar daca se desincronizeaza, trebuie sa se opreasca si sa reseteze.
Gert-Jan spune ca acum, cand are si implantul pe creier, are un control mult mai mare asupra miscarilor. „Inainte am simtit ca sistemul ma controleaza, dar acum il controlez eu pe el”.
Nici sistemele anterioare, nici cele noi nu pot fi folosite in mod constant. Sunt voluminoase si inca in stadiu experimental. Pacientii le folosesc timp de aproximativ o ora de cateva ori pe saptamana, ca parte a recuperarii. Mersul pe jos le antreneaza muschii si le-a restabilit un anumit grad de mobilitate chiar si atunci cand sistemul este oprit, sugerand ca nervii deteriorati pot creste din nou.
Scopul final este de a miniaturiza tehnologia. Compania Onward Medical a profesorului Courtine face imbunatatiri pentru a comercializa aceasta tehnologie, astfel incat sa poata fi utilizata in viata de zi cu zi a oamenilor.
„Gert-Jan a primit implantul la 10 ani dupa accident. Imaginati-va daca instalam interfata creier-coloana la doar cateva saptamani dupa accidentare. Potentialul de recuperare este extraordinar”, a declarat profesorul Courtine.