Prezentarea de vineri a Ministerului Sănătății (MS) a machetei 3D a Spitalului Regional de Urgențe (SRU) Iași a dus o noutate: pe 31 mai [sau cel târziu în luna iunie] vor fi lansate primele două licitații din cadrul proiectului: una în valoare de 30 milioane lei și cealaltă de 45 milioane lei, ambele sume fiind fără TVA.Prima licitație face referire la lucrările de pregătire a investiției: organizare de şantier, terasamente şi împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii şi lucrări de deviere a utilităţilor. Contractul are o valoare de 29,4 milioane lei
Cea de-a doua procedură vizează supravegherea lucrărilor de construcţii pe toate perioada de implementare a proiectului (48 de luni). Contractantul va acţiona atât în calitate de diriginte de şantier, cât şi în calitate de supervizor. Serviciile constau în supravegherea execuţiei lucrărilor şi aprobarea lucrărilor (inclusiv a cantităţilor, materialelor şi echipamentelor). De asemenea, contractantul va asigura servicii de management de contract şi consultanţă referitoare la contractele de lucrări şi la cele de furnizare de echipamente medicale şi non-medicale, sistem IT şi mobilier. În acest caz, valoarea estimată a contractului se ridică la 44,8 milioane lei [vezi anunțul de intenție publicat în SEAP].
În ceea ce privește lucrările de amenajare a construcțiilor din cadrul viitorului complex spitalicesc, licitația de lucrări ar urma să fie lansată în luna iulie 2023. Aminim că SRU înseamnă un complex de clădiri de 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport şi spaţii speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor şi asistenţilor.
„Lucrările sunt împărţite în doua etape: lucrări preliminare şi lucrări principale, tocmai pentru a mai acoperi din decalajul care îl avem în acest moment faţă de planificarea iniţială, astfel încât cel târziu în septembrie să începem împrejmuirea, excavarea, devierea reţelei de 20 kV care o avem pe amplasament, iar undeva spre sfârşitul lunii decembrie să începem lucrările principale, adică fundaţia şi suprastructura”, a declarat managerul de proiect, Cristina Gafton.