Sindicalistul Leonard Bărăscu, președintele SANITAS, câștigă 11.000 €/lună și are case la Predeal și Costinești. Federația sindicală pe care o conduce amenință cu greva în sistemul medical. Are Bărăscu legitimitate să conducă revendicări pentru creșteri salariale? Evident, nu.
Sindicalistul Leonard Bărăscu declară venituri de aproape 11.000 euro pe lună și deține o casă în București și case de vacanță în zone turistice ale României.
Șeful de sindicat SANITAS, Leonard Bărăscu: 11.000 €/lună, case de vacanță în Predeal și Costinești
Din declarațiile de avere și de interese ale lui Leonard Bărăscu rezultă că primește sume de bani uriașe în special din activitatea de sindicalist. El declară cinci venituri după cum urmează:
Decalarația de avere:
203.000 de la Confederația CNSRL Frăția
211.000 de la Federația sindicală Sanitas
Declarația de interese:
155.000 lei ca președinte al Sind Tour Trading
69.000 lei de la Fundația Institutul de Educație și studii sindicale
69.000 ca administrator la Edu Sind Tour.
În total, Leonard Bărăscu a încasat într-un singur an suma de 706.000 de lei, adică 580.000 de lei, adică 10.700 euro pe lună.
El mai deține două terenuri, o casă în București și alte două de vacanță de la Costinești și Predeal.
Veniturile lui Bărăscu au crescut, în numai doi ani, cu 2.500 de euro pe lună.
SANITAS amenință cu greva
Pe 15 mai, federația sindicală SANITAS, condusă de Bărăscu ,a anunțat că a început strângerea de semnături de la membrii de sindicat SANITAS pentru parcurgerea procedurilor legale pentru declanșarea grevei generale în Sănătate și în Asistență socială.
`Tabelele pentru colectarea de semnături au fost deja distribuite organizațiilor județene SANITAS și vor ajunge în organizațiile de bază din spitale, centre medicale, cabinete de medicină școlară și instituții de asistență socială.
Facem apel la solidaritatea voastră, la implicarea de care ați dat dovadă de fiecare dată în acțiunile SANITAS. Semnați pentru greva generală! Autoritățile trebuie să înțeleagă că nu mai pot ignora problemele existente în cele două sisteme.
Vom declanșa greva generală dacă autoritățile nu vor găsi soluții pentru următoarele revendicări:
1. Modificarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.
2. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială”, a trasmis Sanitas.
Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
3. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.
Salariile debutanților sunt mici
Conform datelor publicate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, salariile debutanţilor în această profesie sunt, în sistemul public, mai mici decât cele ale profesorilor debutanţi, iar salariul mediu al asistenţilor medicali este sub nivelul salariului mediu pe economie, în condiţiile în care în cele mai multe dintre cazuri profesioniştii din acest domeniu lucrează în condiţii grele sau deosebite.
Sindicaliştii susţin, în acest context, că realitatea a fost „acoperită” de sloganul „în sănătate au crescut salariile”, arătând că salariile „reale” ale asistenţilor sunt mai mici acum decât înainte de 2018, când au avut loc majorările salariale din sănătate.