Spitalul Arcadia: Tratamentul chirurgical laparoscopic al herniei hiatale

0
111

Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia

 

Hernia hiatală este o afecțiune care presupune ascensionarea stomacului din abdomen în mediastin, adică porțiunea mijlocie a toracelui, prin orificiul diafragmatic.

 

Cauza cea mai frecventă a acestei afecțiuni este creșterea presiunii în cavitatea abdominală, care poate surveni din mai multe cauze: obezitate, accese de tuse în mod repetat, vărsături, ridicare de greutăți mari etc. De asemenea, hernia hiatală poate avea și cauze congenitale (orificiu diafragmatic larg din naștere, brahiesofag – esofag mai scurt decât normal), leziuni în zona diafragmatică sau modificarea musculaturii diafragmatice cauzată de înaintarea în vârstă.

 

Printre simptomele herniei hiatale se numără: refluxul gastroesofagian (o senzație de arsură ce urcă spre cavitatea bucală); arsura gastrică; disofagia (dificultăți de înghițire a alimentelor); dispneea (dificultăți de respirație); durerea în piept sau durerea epigastrică; eructația (râgâiala).

 

Un pacient în vârstă de 32 de ani a ales Spitalul Multidisciplinar Arcadia pentru o boală de reflux gastroesofagian invalidantă, pe hernie hiatală refractară la tratamentul conservator corect condus. La data primei consultații de Chirurgie generală, derulată în decembrie 2020, pacientul evoca o suferință zilnică cauzată de refluxul gastroesofagian, care dura deja de mai mulți ani.

 

Pacientul a fost investigat specific și operat pentru hernie hiatală în februarie 2021, practicându-se cura chirurgicală laparoscopică a herniei hiatale conform procedeului Nissen. În urma acestei intervenții, pacientul s-a prezentat la controalele postoperatorii propuse. Cu ocazia ultimului control din noiembrie 2022, când pacientul a efectuat un examen radiologic cu ingestie de substanță de contrast, s-a constatat absența refluxului gastroesofagian, starea clinică a pacientului fiind extrem de bună în absența oricărui tratament antiacid.

 

Urmărirea postoperatorie a unui astfel de caz presupune:

  • consiliere nutrițională adecvată pentru a învăța acești pacienți să mănânce fără să se expună la riscuri cauzate de valva antireflux care îngustează trecerea alimentelor din esofag în stomac;
  • urmărire a evoluției bolii de reflux gastroesofagian al cărei tratament eficient trebuie confirmat la câteva luni după intervenție printr-un tranzit baritat eso-gastro-duodenal;
  • urmărirea evoluției leziunilor de esofagită preexistente intervenției, cauzate de boala de reflux gastroesofagian, urmărire care presupune controale endoscopice seriate.

 

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments