Suferința pacienților cu boli de piele, imortalizată într-un album de colecție

0
68

Un album de colectie a fost lansat in premiera, astazi, la Iasi. Imaginile au fost facute in secolul al 19-lea si ilustreaza pacienti cu diferite boli de piele. Dincolo de interesul stiintific si medical pe care il are albumul „Piele străină, acceptarea celuilalt. Fotonarațiuni”, acesta arata suferinta prin care au trecut aceste persoane.

Uneori, o imagine face cat o mie de cuvinte motiv pentru care mai multi profesori universitari din Iasi au decis sa faca un album cu imaginile unor pacienti care sufera de afectiuni dermatologice.

Richard Constantinescu, iatroistoriograf

„Este primul album cu fotografii medicale, din secolul al XIX-lea, din Romania, pus intr-un context modern, fotografii apartinand lui Nestor Heck, unul dintre artistii fotografi importanti ai sfarsitului de secol 19, cel care l-a portretizat pe Mihai Eminescu. Deci este o premiera pentru Romania un asemenea album cu fotografii reprezentant bolnavi, oameni ca noi care au luat haina durerii, aceasta a pielii straine pentru ca de pe coperta vedeti ca am numit Piele străină, acceptarea celuilalt. Fotonarațiuni.”

Fotografiile au fost gasite intamplator intr-un anticariat din Bucuresti si ele apartin unor pacienti care au trait si care au fost tratati in Iasi, in urma cu foarte mult timp.

Richard Constantinescu, iatroistoriograf

„Nu stiau valoarea cei care vindeau aceste fotografii. Le-am cumparat si le-am dublat cu fotografiile pe care le am in colectia din Muzeul Istoria Medicinei le-am adunat impreuna.

Trebuie sa ne gandim ca dermatologia la finele secolului al 19-lea era de abia in zorii terapiei respective, oamenii cu greu puteau fi tratati. Era era preantibiotica, a descoperirii tratamentelor asa ca e o premiera si din perspectiva aceasta ca  cei care sunt interesati de fotografie medicala, de istoria medicinei si a culturii vizuale in Romania si la Iasi.”

Medicii spun ca nu poti aduce vindecarea pe deplin a pacientului fara empatie fata de suferinta lui.

Laura Solovăstru, medic primar Dermatologie

„Este un album care vine sa arate in inimile tuturor ce arata suferinta oamenilor care au fost diagnosticati cu boli de piele. Gravitatea bolilor de piele este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri nu foarte bine diagnosticate. S-au creat de-a lungul timpului confuzii intre boli desi leziunile erau extrem de evidente. Acest lucru a dus la izolarea pacientului cu boala dermatologica, la imposibilitatea lui de a socializa si pana la excluderea lui din societate.”

Din pacate, bolile de piele raman o problema sociala si astazi, chiar daca medicina a evoluat destul de mult.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments