Andrei Iekel, un țepar cunoscut din Iași trage tun după tun. Rețeta succesului par să fie afacerile dubioase cu imobiliare și cele cu statul. Iekel reprezintă România în Dubai cu caviar rusesc, stand pentru care ar fi primit bani grei

0
10179

Andrei Iekel este un personaj care a atras nu de puține ori atenția organelor legii prin afacerile dubioase pe care le-a desfășurat de-a lungul timpului. De la Hotelul Diplomat pe care l-a deținut și falimentat, afacerile cu caviar rusesc în Dubai, sunt doar câteva dintre combinațiile prin care Andrei Iekel încearcă să facă bani fentând sistemul. Și asta nu e tot. O persoana care a dorit să rămână sub anonimat a povestit cu lux de amănunte și dovezi reporterilor 7 Est cum a fost țepuită de Andrei Iekel, cu un presupus apartament în hotelul din Bucium.

România este țara tuturor posibilităților sau cel puțin asta o putem vedea în toate business-urile lui Andrei Iekel, care deși sunt îngropate în datorii și țepe, par să răsară din propria cenușă.

Expoziția României la Expo2020 Dubai: caviar rusesc, vodcă ucraineană. Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, a cheltuit în jur de 7,2 milioane de dolari pentru a promova caviarul rusesc și vodca ucraineană la expoziția mondială din Dubai, conform defapt.ro. Conform publicației, la degustarea de caviar a participat Ambasadorul României în Emiratele Arabe Unite (EAU), Adrian Măcelaru, și consulul general al României în Dubai, Nicoleta Teodorovici. Totul pare normal și firesc pentru un eveniment de o asemenea anvergură. Pe 12 ianuarie 2022, pe pagina de Facebook a Pavilionului românesc de la expoziția mondială din Dubai a fost promovat un eveniment la care s-a degustat caviar, vodcă și șampanie franțuzească. „Pavilionul României la Expo 2020 Dubai a fost gazda unei seri speciale alături de firma românească Le Roi Du Caviar, oferind invitaților un moment unic de degustare de caviar”, potrivit organizatorilor.

 

 

Andrei Iekel în partea dreapta

Aici apare prima greșeală: nu există firma românească „Le Roi Du Caviar”. Denumirea este o marcă înregistrată a firmei ieșene Diplo Care SRL.

„Dorim să împărtășim cu invitații noștri magia și delicatețea unui aliment de lux – caviarul, și să mulțumim în același timp Pavilionului României la Expo 2020 Dubai pentru oportunitatea pe care ne-a oferit-o de a promova la nivel internațional brandul nostru premium”, a spus în deschiderea evenimentului Andrei Iekel, managerul general al Le Roi Du Caviar. Acesta a prezentat oaspeților o scurtă introducere în istoria caviarului, precum și a diferitelor sortimente de caviar care se găsesc pe piață.

Printre cei care au participat la eveniment au fost Ambasadorul României în EAU, Adrian Măcelaru, dar și consulul general al României în Dubai, Nicoleta Teodorovici.

În timp ce la Dubai se servea în pavilionul românesc caviarul rusesc și vodca ținută la gheață, ministrul Bogdan Aurescu condamna acțiunile Rusiei.

Diplo Care, de la azile de bătrâni la caviar rusesc

Societate ieșeană Diplo Care este patronată și administrată de Ioana Cristina Moruzi. Conform documentelor oficiale, firma ieșeană are ca obiect principal de activitate „activităţi ale căminelor de bătrâni şi ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure”. Dar, în timp ce are grijă de bătrâni, vinde caviar produs în Rusia sub brandul „Le Roi Du Caviar”.

De pe site-ul cu același nume aflăm că Diplo Care vinde „Caviar Sterlet Malossol”, adică icre de cegă provenite de la „populație volgiană”. Caviarul Bester Clasic provine din populația caspică și volgiană. Tot din populația caspică provin și sortimentele de icre „Rusian Sturgeon Classic” și „Beluga Malossol”. Toate icrele rusești provin de la sturioni crescuți în acvacultură.

Vânzătorii de caviar ne-au trimis la MAE

Am sunat la numărul de telefon afișat pe site-ul firmei pentru a afla cum a ajuns firma Diplo Care SRL să își promoveze caviarul rusesc în cadrul pavilionului românesc din Dubai. La telefon a răspuns un bărbat care nu a vrut să se prezinte. „Cum am ajuns în Dubai? Cu avionul. Dar nu înțeleg de ce ar trebui să vă dau detaliile acestea dumneavoastră”, a răspuns bărbatul.

Atunci când a fost întrebat dacă i se pare normal ca în cadrul pavilionului românesc de la Dubai să fie prezentat și degustat caviarul rusesc, acesta ne-a cerut să punem întrebările oficialilor: „Nu vă dau nici un punct de vedere, nu vă dau nici un detaliu. La revedere!”

Defapt.ro a adresat mai multe întrebări Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu evenimentul din cadrul pavilionului românesc de la Dubai în care au fost promovate caviarul rusesc și vodca din Ucraina. Până la acest moment, MAE nu a transmis nici un răspuns. Nici Ferdinand Nagy nu a răspuns la solicitarea Defapt.ro.

Un hotel numit dorință

O persoană în vârstă de 71 de ani din Iași a ajuns și ea victima țepelor imobiliare ale lui Andrei Iekel. Femeia, după mulți ani de muncit în Italia, a reușit să strângă niște bani pe care a dorit să îi investească într-un apartament. Ghinionul ei a fost să îl aleagă pe nimeni altul de Andrei Iekel care a construit în jurul hotelului său falimentar o poveste imobiliară de vis.

Documente scanate (2)

„În data de 02 decembrie 2021 fiind în căutarea unui apartament, am găsit un link specializat pe un site de vânzări cumpărări apartamente. Pentru că locuiesc în Italia am rugat membrii familiei să ia legătura cu persoana în cauză pentru a stabili o mai multe detalii până la întoarcerea mea în țară.  În intervalul 08-10 octombrie 2021 am venit în Iași pentru a vedea mai multe apartamente, în mai multe zone și am stabilit și o întâlnire cu dl.Iekel Andrei Cristian ale cărui date de contact erau în link. Am stabilit o întâlnire unde avea apartamentele în Șoseaua Bucium, loc în care am întâlnit-o pe doamna Moruzi Cristina, în calitate de concubină a acestuia. Am vizionat împreună apartamentele care mai erau disponibile la acea data și am stabilit că putem încheia un antecontract de vânzare-cumpărare pentru apartamentul nr.5 care era compus din două camere, situat la etajul I al construcției. Apartamentul făcea parte din actualul Hotel Diplomat care, așa cum promitea Iekel și concubina sa Moruzi urmau să fie delimitate și dotate, apoi vândute ca apartamente individuale.

Femeia l-a întrebat pe așa zisul dezvoltator imobiliar dacă hotelul are autorizație de construire, Iekel i-ar fi răspuns că regimul clădirii este acela de „Casă de locuit”.

„Ne-am înțeles asupra sumei de 38.500 euro și am covenit asupra termenelor pentru când mă întorc în țară. În intervalul 20-22 decembrie am revenit în țară și am încheiat promisiunea de vânzare cumpărare a apartamentului amintit la Notarul Lungu Gabriela din strada Gării, antecontract care stipula faptul că eu îi achit suma de 28.500 de euro, în rate. Ultima tranșă de 4.000 de euro trebuia achitata până la data de 31.08.2022 când părțile trebuiau să semneze contractul de vânzare-cumpărare în forma autentică, iar Moruzzi în calitate de reprezentant al firmei SC.DiploCare se obliga ca până la data de 31 august 2022 să asigure imobilul cu toate dotările menționate în antecontract”.

Afacerea începea să scârțâie

Până aici totul bine și frumos până când femeia a ajuns la notăriță pentru a depune toate formalitățile. În momentul în care a vrut să semneze antecontractul de vânzare -cumpărare, V.O. a solicitat notarului actele doveditoare prin care Societatea DiploCare a achiziționat imobilele de la Transilvania Leasing &Credit IFN SA, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

 

„A ridicat tonul la mine, a refuzat și a spus că totul este în regulă pentru că actul întocmit de ea este corect și că va reprezenta titlu executoriu în caz de ceva. Am constat că domnul Iekel era singurul care a intrat în biroul notarului, cât și în încăperea în care se redacta documentul, însoțit de dna Moruzzi. Domnul Iekel era foarte agitat motivând că se grăbește să ajungă la o nuntă la Brașov. Comportamentul față de doamna notar Lungu mi s-a părut foarte familiar. Am cerut de asemenea ca locul de parcare asociat apartamentului nr.5 să fie gratuit, în anteconctract. Vădit iritată, a ridicat tonul la mine din nou, și după mai multe insistențe a corectat acest lucru.

După semnarea contractului, femeia i-a plătit 10.000 de euro cash lui Andrei Iekel, urmând ca a doua tranșă de bani să fie plătită până la finalul anului 2021. La începutul anului 2022, femeii i s-a promis că va fi contactată de cineva pentru a stabili ce materiale dorește pentru renovarea apartamentului.

Lucru care nu s-a întâmplat. De atunci și până în luna aprilie, femeia nu a mai reușit să intre în legătură cu Andrei Iekel pentru a vedea ce se întâmplă cu apartamentul, chiar dacă îi achitase o mare parte din suma pe care i-o datora. Timpul trecea și cumpărătorul nu reușea să dea de persoanele care îi promiseseră în scris că îi vor da locuința la termenul stabilit în contract. Când a văzut că nimeni nu este de găsit, femeia s-a dus la notar, unde, și acolo a avut o mare supriză: nici Iekel sau Moruzi nu s-au prezentat pentru a discuta ce ea. Mai mult decât atât, notara Gabriela Lungu ar fi încercat să se disculpe, că „notarul reprezintă voința părților” și că nu garantează corectitudinea actelor.

„Am întrebat-o dacă are contractul încheiat în SC DiploCare SRL și Transilvania Leasing(n.r.firma ) pe care a refuzat să mi-l arate la data semnării antecontractului, și mi-a răspuns că știa de DiploCare că era de utilizator. După 30 de minute de discuții în contradictoriu, nu am primit nicio încheiere de certificare și am plecat”

Văzându-se păgubită și fără nicio soluție, femeia s-a dus la un executor judecătoresc la imobilul din Bucium, la sfârșitul lunii august. Acolo a găsit poarta închisă cu lanț și lacăt. La câteva minute a apărut și un echipaj de poliție care venea să constate o anumită situație.

„Era un tânăr agitat care vorbea la telefon și după a venit un echipaj de poliție. Am aflat că baiatul ar fi avut o cunoștință cazată acolo și că ar fi sunat un bărbat, însă acesta l-a înjurat și l-a repezit”.

 

 

Păgubita s-a dus împreună cu executorul judecătoresc la notarul care i-ar fi garantat corectitudinea contractului pentru apartament.

„Timp de aproape o oră, în care în biroul notarial doamna notar a țipat, a afirmat că opt contracte antecontracte aveau termenul de scandență la finalul lunii august și că nu știe sigur câte apartamente erau în total dar că existau în jur de 30. Acest fapt mi-a atras atenția pentru că eu am solicitat domnului Iekel să mergem la alt notar și el a refuzat, spunând că doamna Lungu este cea care cunoaște situația foarte bine și că este singura în care are încredere”, a mărturisit păgubita.

După alte câteva discuții,notarul ar fi recunoscut faptul că au exista opt antecontracte la acea adresă și că patru dintre cumpărători ar fi primit deja banii înapoi.

„Eu îmi doresc banii înapoi. Atât de la vânzător cât și de la notar. Având în vedere că doamna Moruzzi în calitate de reprezentant SC Diplo Care SRL impreuna cu domnul Iekel cel care a intermediat toata aceasta situatie si doamna notar Lungu Gabriela știau că acest contract de vânzare-cumpărare  nu se va putea perfecta în forma finală, după zece luni în care nu mi-a raspuns nimeni la telefon am ales să spun public povestea mea, cu speranța că nu o să o mai pățească și alții. Antecontractele sunt niste gaselnite pe care unii notari le practica pentru sume exorbitante. Mai mult decat atat, doamna notar stia ca SC DiploCare SR nu era propietar. E clar ca sunt un grup organizat si ca s-au folosit de banii tuturor celor care au vrut sa cumpere ”, a conchis femeia țepuită.

 

5 7 votes
Article Rating


Articolul precedentMagie și distracție pentru copii în Parcul Prieteniei a+
Articolul următorBaconschi se plange ca a fost tepuit de cafegiul Gheorghe Florescu. A dat 600 de lei pentru 100g de cafea: „M-a facut ca la alba-neagra”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments