O informatie mai putin cunoscuta, insa foarte utila. Academia Romana a digitalizat „Dictionarul limbii romane”, care a fost publicat sub egida Academiei in doua serii.Doritorii pot tasta un cuvant in campul de cautare iar site-ul prezinta mai multe definitii ale acestuia, inclusiv pe cele din primele editii.
Dictionarul poate fi accesat AICI.
Cum functioneaza:
Pentru cautarea simpla este suficient sa scrieti primele litere ale unui cuvant, cu sau fara diacritice; sub caseta de cautare se va afisa o lista de intrari din care puteti selecta ceea ce va intereseaza.
Este posibila cautarea dupa prima litera, folosind meniul din dreapta. Se va afisa, in centru, lista tuturor cuvintelor de sub litera selectata, in ordine alfabetica, fara indicarea categoriei gramaticale.
Se pot face cautari si dupa categoria lexico-gramaticala.
Se pot fi face cautari simple in Bibliografie (DA, vol. I1, 1913 – link; DLR, vol. I3, 2006 – link), Prescurtari (DA, vol. I1, 1913 – link) / Abrevieri (DLR, vol. I3, 2006 – link), in format html.
Prima editie a dictionarului de tip tezaur a fost publicata sub egida Academiei Romane in doua serii: DA, intre 1913-1948, sub coordonarea acad. Sextil Puscariu, si DLR, intre 1965-2010, sub coordonarea acad. Iorgu Iordan, acad. Alexandru Graur, acad. Ion Coteanu, acad. Marius Sala, acad. Gh. Mihaila. Seria noua a fost realizata in cadrul Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din Bucuresti, al Institutului de Lingvistica si Istorie Literara „Sextil Puscariu” din Cluj-Napoca si al Institutului de Filologie Romana „Alexandru Philippide” din Iasi. Varianta anastatica digitala a acestei editii a fost creata de Departamentul de lexicologie si lexicografie de la Institutul de Filologie Romana „Alexandru Philippide” al Academiei Romane – Filiala Iasi