Ministerul Mediului a anunțat încă de anul trecut că a fost lansat programul „Prima conectare”, prin care populația cu venituri mici va fi sprijinită să se branșeze la rețelele de apă și canalizare. Potrivit ministrului Mediului, programul face parte din investițiile și reformele asumate în PNRR privind gestionarea sustenabilă a apei. Programul derulat de AFM urma să aibă un buget un de 168 milioane de euro, care permitea conectarea la sistemele de apă și canalizare existente pentru peste 88.400 de gospodării. Ulterior,
AFM a alocat aproape 890 de milioane de lei pentru o nouă sesiune de finanțare a programului „Prima conectare la sistemul de apă şi canalizare”, înscrierile începând pe 26 mai. Operatorii și primăriile pot depune cereri de finanțare la AFM, valoarea maximă eligibilă fiind de cel mult 1.900 euro/gospodărie, fără TVA.
Primăriile din Ciorteşti şi Movileni, exemple de bună practică
Dacă la prima strigare, nicio primărie din Iaşi nu a apelat la acest program, au făcut-o recent două UAT-uri. Primul demers este cel al comunei Ciorteşti. „Dragilor din Ciorteşti, Deleni şi Rotăria. Cei care nu au branşament la apă şi doresc sunt aşteptaţi la sediul primăriei până pe 31 mai pentru a-şi exprima acordul şi pentru a depune o solicitare. Este o oportunitate de finanţare prin ApaVital pentru branşare gratuită şi nu vreau să omitem pe nimeni”, spune Alina Apostol, primarul din Ciorteşti. Un demers similar a venit şi din partea UAT Movileni. „Primăria Comunei Movileni intenţionează să depună în parteneriat cu societatea ApaVital un proiect cu finanţare europeană prin PNRR, „Sprijin pentru conectarea populaţiei cu venituri mici la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare existente. Sunt eligibile persoanele singire cu venituri reduse, sau care fac parte din familii cu venituri reduse şi unde media veniturilor nete per membru de familie este sub salariul minim pe ţară, adică 3.000 lei”, se arată într-un adresată semnată de primarul comunei Movileni, Dan Constantin Hodoroabă. Condiţiile pentru a beneficia de acest program ar fi ca solicitanţii să aibă domiciliul într-o gospodărie neracordată sau nebranşată la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare şi care se află pe raza comunei respective. Locuitorii din Movileni sunt aşteptaţi să depună solicitările în perioada 6-13 iunie, urmând să adauge la dosar adevereinţe de venit şi adeverinţe din partea ANAF.