O ieșeancă, executată silit de Salubris pentru niște datorii fictive, la 14 ani după ce s-a mutat din Iași. “Specialiștii” lui Neculau au reziliat un contract deja reziliat de 13 ani

0
4408

Incompetența angajaților Salubris distruge vieți! O ieșeancă mutată de 14 ani din Iași, a fost executată abuziv în contul unei datorii fictive de 1200 de lei, înregistrată în evidențele Salubris …în anul 2022. Funcționarii Salubris au recunoscut că fiecare contract se reziliază de la sine după un an de neplată, contractul ieșencei nefiind străin de această procedură. Cu toate acestea, au introdus contractul în executare, și apoi au reziliat un contract…deja reziliat. Aflată în pragul contractării unui credit important, ieșeanca a ajuns să figureze, în urma acestui abuz, în biroul de credit din culpa funcționarilor de la departamentele Contracte și Juridic ale Salubris. Cu conturile poprite, cu banii luați cu japca și aflată în imposibilitatea contractării unui credit pentru o casă, ieșeanca este hotărâtă să acționeze în instanță societatea de salubrizare a Iașului și implicit,  pe cei care au comis în mod voluntar acest delict

Abuz incredibil al funcționarilor Salubris! Fără a exista nicio notificare prealabilă prin care să fie înștiințată despre existența vreunei datorii către Salubris, o ieșeancă s-a pomenit executată și cu conturile poprite la 14 ani de la plecarea acesteia din Iași, culmea, în contul unei datorii fictive înregistrate anul trecut de societatea de salubrizare a Iașului. Aflată în locuința ei din Spania, Ioana P. a aflat cu surprindere că este datoare către societatea de salubrizare a unui oraș pe care l-a părăsit în urmă cu 14 ani. Somația de executare a venit în ziua în care i s-a și instituit poprire pe conturi.

A fost un șoc să  mă pomenesc deodată, fără niciun preaviz, cu conturile blocate, cu o hotărâre judecătorească de executare,în condițiile în care nu am avut în viața mea vreo datorie neonorată. Sunt plecată din Iași de 14 ani, există toate datele ca acum, în 2023, o instituție a statului să mă găsească și să îmi comunice pe căi legale și amiabile că figurez în evidențele lor cu o datorie, dar nu, ei au așteptat 14 ani, timp în care nu au întreprins nimic în acest sens, ca să mă factureze fictiv cu un serviciu de care nu am beneficiat și, implicit, să mă acționeze în judecată. Când am sunat la Salubis, motivarea angajatei de acolo a fost cel puțin halucinantă. “Haideți doamnă că nu v.am facturat tot timpul. Ne mai uitam și noi și când nu erau chiriași vă facturam pe d-voastră”, ne-a declarat Ioana P.

Facturi fictive atribuite altor persoane

Pe lângă debitul fictiv, ieșeanca a cărei calitate în locuința pe care s-a făcut contractual a fost de simplu chiriaș, a trebuit să mai plătească cheltuelile de executare silită și să se confrunte și un deserviciu major creat de incompetența celor de la Salubris, respectiv introducerea în biroul de credit și pierderea posibilității contractării unui credit aflat în negociere. Față de toate aceste nedreptăți create Ioanei P., șefii Salubris au avut o motivare evazivă și distrată.

Doamna deține un contract încheiat cu noi în anul 2009 și nu a comunicat că nu mai locuiește la adresă, contractul rămânând în vigoare. Numărul de persoane facturat a variat de-a lungul timpului, în funcție de numărul de persoane afișat pe listele de plată, la apartamentul 25, unde numele persoanei (n.r proprietarului) nu este afișat. Anterior punerii în execuarea a titlurilor executorii, debitoarea a fost notificată la adresa din Piața Unirii”, este răspunsul celor de la Salubris.

 

Practic, reprezentanții societății de salubrizare recunosc că au avut nevoie de un țap ispșitor, căruia să-i pună în cârcă niște facturi și, printr-un fals grosolan, i-au atribuit Ioanei P., întreg serviciul de salubritate pe anul trecut, ca suport pentru inițierea procesului de executare silită.

Clienții Salubris, victime ale mârșăviilor

O procedură uzuală pentru a nu se ajunge la astfel de situații  și implicit pentru rezolvarea amiabilă, legală și reciproc avantajoasă , este contactarea directă a clientului din contract, direct la domiciliu, de către inspectorii de teren al societății de salubrizare. Ei bine, Salubris și-a concediat sau redistribuit oamenii de teren pe alte servicii de birou, drept pentru care, verificările prealabile care ar trebuie să fie suport informativ pentru astfel de proceduri în instanță  au fost anulate.

În timp ce foștii clienți sunt hărțuiți cu datorii fictive după 14 ani, ieșenii înregimentați în contracte viabile suportă aceleași mârșăvii trasate de directorul Neculau și implementate cu o sârguință specifică torționarilor – livrarea facturii curente cu mențiunea de executare silita la vedere, pentru a induce frica în rândul consumatorilor casnici și atragerea acestora în executare după trecerea unui termen de 3 luni de neplată a facturilor.

Cu astfel de practici, nici nu se mai poate vorbi de vreun respect reciproc între furnizorul de servicii și consumatori, transparența oricărei relații contractuale fiind sugrumată de birocratismul delirant impus de Cătălin Neculau, de goana disperată după venituri, acțiuni în care clientul a devenit din beneficiar un factor perturbator în acest lanț trofic.

Cine sunt artizanii abuzului

Cei care, prin incompetența lor au făcut posibil un astfel de abuz, sunt Marinel Anușca, șef Serviciu Juridic Salubris, recompensat anual cu 110.000 lei pentru gafe, la care se mai adaugă, prin cumul, un venit de 18.240 lei de la Banca Cooperatistă Viitorul Iași, unitate pe statele de plată se află de 2 ani de zile. Culmea, Anușca este și asociat cu 15 părți sociale în Asociația Profesională a Consilierilor Juridici, iar în anul 2021 a fost președintele comisiei de soluționare a contestațiilor la un concurs organizat de Opera Națională Iași. Cu toate aceste recunoașteri, și cu o experiență de o viață în postura de jurist în administrație, în acest caz a dat-o cu expertiza de gard. De precizat că soția acestuia lucrează tot la Salubris, pe postul de inspector resurse umane, cu un venit anual de aproximativ 58.000 lei.

Un alt personaj implicat în acest caz este consilierul juridic Carmen Diaconescu. Aceasta apare în actele oficiale ale Salubris, dar nu figurează în statutul  de funcții al societății și nici în declarațiile de avere.

Inginera Valentina Condrea, Șef Birou Contractare, este un alt pion fără de care nu ar fi avut loc punerea în scenă a acestui abuz. Șefă de birou cu state vechi la Salubris, aceasta deține o avere care l-ar face  invidios chiar și șeful ei direct, Cătălin Neculau. Cu un salariu anual de 85.000 lei, Condrea a reușit să pună deoparte ceva bani albi pentru zile negre, în conturile acesteia deschise la diverse bănci sau fonduri de investiții fiind depuși aproximativ 170.000 euro. Peste aceste lichidități, șefa de la Contracte mai deține un apartament, un teren de 5000 mp în Podul Iloaiei, un teren de 847 mp în Iași, pe care are ridicată o casă de 180 metri pătrați. Nu în ultimul rând, factor moral și promotor al unor astfel de mârșăvii este cel care gestionează tot ce mișcă în Salubris – directorul Cătălin Neculau.

Ei bine, cireașa de pe tort de abia acum urmează! Acești șefi de la Salubris, plătiți regește față de alte sectoare profesionale din acest oraș corupt, au comis una dintre cele mai mari ilegalități care țin de contractele încheiate între ieșeni și o societate din subordinea Primăriei.

Când am sunat la Salubris și am vorbit cu doamna de la Contracte, mi s-a spus că oricum, contractual mi-a fost reziliat după primul an de neplată. ”Contractele, la noi, se reziliază de la sine, dacă un consumator nu achită facturile timp de un an, după care ne întoarcem împotriva lui în instanță. Și contractul d-voastră a fost reziliat după primul an de neplată (n.r. în anul 2010)” mi-a spus doamna de la Contracte. În acest caz, este lipsită total de logică și de legalitate acțiunea lor de acum. După ce m-au executat de 1200 de lei, prezentând niște facturi fictive de anul trecut, am făcut cerere de încheiere a acelui contract menționat în acțiune ca fiind încă în vigoare. Mi s-a transmis o comunicare în corpul unui mail, că au luat act de adresa mea și au reziliat contractual, notând numărul corect, dar anul greșit. Am revenit solicitându-le să îmi trimită o adresă oficială din care să reiasă că nu mai am nimic de împărțit cu ei. Nu am întâlnit niciodată în viață un așa de mare amatorism într-o instituție publică, o așa de mare ilegalitate prezentată cu nonșalanță ca pe ceva normal! Să reziliezi un contract care a fost deja reziliat în urmă cu 13 ani și apoi să ceri bani prin instanță, în baza unor facturi false, asta da dovadă de lipsă de scrupule, conștiință și profesionalism. Nu știu cum de mai sunt în funcții acești oameni care, cu siguranță, nu sunt la prima abatere de acest gen”, a conchis, scărbită, Ioana P.

4.6 10 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments