Povestea castelului din Bulboaca, unde liderii Europei au făcut zid comun în fața Rusiei și Belarusului/ Singurul castel din Republica Moldova, construit de Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei la finalul secolului al XIX-lea

0
365

Liderii europeni au făcut zid comun în fața Rusiei și a agresiunii acesteia, la Castelul Mimi din Republica Moldova, situat la aproximativ 30 de kilometri de Aeroportul Chișinăului. 50 de șefi de stat din Europa s-au reunit la 1 iunie, în localitatea moldoveană Bulboaca, din raionul Anenii Noi, în cadrul celei de-a doua sesiuni a Summitului Comunității Politice Europene. La evenimentul care își propune să arate solidaritatea Europei în fața agresorului rus a participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară este bombardată zilnic de 16 luni, dar care, cu ajutorul european și nord-atlantic, reușește să opună o rezistență dârză. 

Povestea castelului din Bulboaca, unde liderii Europei au făcut zid comun în fața Rusiei și Belarusului, singurii absenți la acest eveniment, este pe cât de interesantă pe atât de recent cunoscută, castelul revenind în atenția publicului abia în 2016, când a fost restaurat și inaugurat împreună cu crama celebră a acestuia.

Singurul castel din Republica Moldova, Mimi a fost construit de cel al cărui nume îl poartă, Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei până la unirea acestei regiuni cu România, la 1918.

Povestea castelului se confundă până la moartea lui Constantin Mimi cu figura emblematică și vizionară a acestui jurist căreia i se prevedea o carieră strălucită în Dreptul pe care l-a absolvit la Universitatea din Odesa, dar care a ales viticultura, îndrăgostit fiind de via tatălui său în care a copilărit. Din doi părinți greci, Mimi și ai lui s-au refugiat în Moldova și au rămas acolo definitiv.

Constantin Mimi lasă, deci, deoparte roba de jurist și pleacă în sudul Franței, în Montepellier, unde studiază la Școala Agricolă Superioară. După studii, Constantin Mimi se întoarce în Moldova cu soiul de vin Aligote, pentru prima oară pe acele meleaguri, iar vinul său salvează podgoriile moldovene de la pieire.

Născut la 1868, Constantin Mimi avea 36 de ani când a câștigat un concurs de vinuri de la Petrograd, salvând astfel podgoriile din Moldova care ar fi trebuit să fie smulse, iar în locul lor să fie plantat porumb, pentru că se considera că ”gubernia nu este capabilă să producă altceva mai bun ca păpuşoiul”, conform Castelului Mimi.

Mimi a construit castelul de la Bulboaca, gazda de azi a liderilor Europei, la 1893. După ce Basarabia s-a unit cu România la 1918, câțiva ani mai târziu, la 1926, Mimi a devenit director al Centralei de la Bucureşti a Băncii Naţionale Române.

Constantin Mimi este reținut în istorie ca ”un mare inovator al timpurilor”:

  • A ridicat Castelul după un proiect francez, a folosit în premieră betonul armat, iar la construcţie a invitat ingineri italieni. Tot el a telefonizat zemstva Tighinei, a construit calea ferată aici, a adus în Basarabia oile „Karakul” şi a condus unul dintre primele automobile Ford din Basarabia”, se mai arată în istoria prezentată de actualii proprietari ai castelului.

Constantin Mimi moare în 1935, iar la 1940 castelul său trece în proprietatea sovieticilor, fiind transformat într-una din cele mai mari fabrici de vin din URSS. Ulterior, abia începând cu 2010 vinăria a fost preluată de o familie de moldoveni, modernizată timp de 6 ani și inaugurată așa cum este astăzi în septembrie 2016.

În prezent, Castelul Mimi este atât un spațiu pentru organizat evenimente de lux, cât și destinație turistică sau spațiu de patrimoniu pentru trecutul Moldovei, este destinat publicului și accesibil pentru prețuri de lux.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments