Țepari de milioane de euro! Euro-Evi, în capul mesei șmecherilor care țepuiesc statul, dar afacerile le merg ca pe roate

0
4457

Principalii actori de pe piața economică ieșeană își dezvoltă afacerile și își umplu buzunarele prin țepuirea statului. O demonstrează ultimul raport al datornicilor la bugetul local și la bugetul  consolidat al statului. Printre sutele de afaceriști oneroși aflați pe lista neagră a Primăriei și a ANAF-ului, figurează nume sonore precum frații Al Deirii de la Siraj, cei mai mari datornici ai momentului cu milioane de euro, Panainte, cel care a demolat Hanul Trei Sarmale, fostul consilier Sorin Ionescu sau țeparii analfabeți de la firma Euro-Evi care au atins pragul maxim al datoriilor înregistrate până acum, de 1 milion de euro.

Mare parte dintre milionarii Iașului sunt și cei mai mari datornici la bugetele de stat. În timp ce unii își eșalonează datoriile acumulate și fac dovada unui real interes în ce privește stingerea creanțelor, cealaltă parte, formată din speculanți ordinari, stau la cotitură așteptând o prescriere de datorii, o intrare în insolvență, un transfer de active de pe o firmă pe alta sau alte artificii financiare care să-i scoată imaculați din afacerile la negru și alte golănii economice pe care le girează. Printre acești afaceriști oneroși ai Iașului se numără și patronii firmei Euro-Evi, Marius Enea și Ionuț Badurlă.  Potrivit ultimei declarații fiscale, firma controlată de cei doi a înregistrat anul trecut un prag maxim al datoriilor către stat. Înființată în anul 2005, Euro Evi a acumulat progresiv datorii de la 71 mii lei în primul an de funcționare, la  2,5 milioane lei în 2020, 3,2 milioane lei  2021 și 4 milioane lei  în 2022, datorie ce se situează la mai bine de jumătate din nivelul cifrei de afaceri ce a crescut în ultimul an cu aproape 50%. În timp ce ANAF-ul ar trebui să asmute portăreii peste Euro Evi, cuplul Enea- Badurlă, deschid sedii de lux în țară ș își încasează dividentele fără nicio opreliște.

Milionari analfabeți

Producătorul de mobilă de lux la comandă, cu o fabrică de mobilă dispusă chiar în centrul Iașului, achiziționată în anul 2020, atunci când datoriile firmei depășeau 2,5 milioane lei, a demonstrat  recent că școala nu este nicidecum baza succesului în afaceri și că, chiar cu o gramatică extrem de precară, chinuită, poți ajunge un parvenit de succes. Într-un interviu de Doamne Ferește!, Marius Enea reușește să șocheze de-a dreptul prin lipsa de oralitalitate, de ordine a ideilor și de exprimare corect gramaticală.

Am încercat la București să facem un alt tip de birou și mai exact un birou de vânzări în care să avem produse în birou cu diferite tipuri de material în care clientul când vine la noi în birou, să putem să-I arătăm și fizic toate materialele care le-am îmbinat în diferite lucruri care le-am …produse de noi. Am reușit acum doi ani de zile să reușim să achizițăm (!?) acea clădire și ne-am mutat din Pașcani, unde fabrica era la Pașcani. Dorim să fim în trend și în prezent cu ceea ce este nou pe piață. …Am avut o comană (!?) la un client, la un penthouse, unde mobilierul comandat a fost în jur de 60 mii euro, doar tot ce tine parte de mobilier. La București suntem chiar parteneri direcții cu Eduard Năstăsoiu, un arhitect de renume, în care încercăm să producem tot ce crează el ca și designer. ..Depășim o perioadă neliniștită și datorită războiului și datorită creșterii materalelor”, este parte din spumosul interviu, deloc dătător de speranță și modele, dat de un afacerist aflat de 30 de ani pe piața ieșeană și națională de mbilier, dar cu prea puțini ani de școală la activ.

Au demolat dar au și făcut…datorii

În topul listei de debitori persoane juridice cu obligații fiscal mai mari de 10.000 lei, publicat recent,  mai regăsim firma Roua Impex SRL, cu o datorie de 1.124.271 lei, din care în litigiu 1.069.681 lei. Firma, controlată de Kheder Deiri, fratele patronului de la Siraj, Ahmad al Deiri, mai apare și cu alte milioane de lei, datorii către diverși creditori. Potrivit raportului fiscal pe anul trecut, datoriile acestei firme către bugetul statului se ridică la peste 6 milioane de lei. Instalații Grup, firma controversatului afacerist Sorin Ionescu, fost consilier local în cateva mandate, figurează cu o datorie de jumătate de milion de lei către bugetul local și cu datorii către bugetul de stat de 11 milioane lei. În aceeași situație se găsește și societatea Deco Dem Natura (n.r. obiect de activitate demolări de clădiri) , cu o datorie de jumătate de milion către bugetul local și …67 milioane lei către bugetul statului.  Cu toate acestea, la o cifră de afaceri de 35 milioane lei înregistrată anul trecut, societatea a ieșit pe profit cu 3,6 milioane lei. În cursul anului trecut, firma Deco Dem Natura Iaşi, firmă controlată de Marian Panainte și Iulia Ramona Panainte, a cumpărat activele producătorului local de ţevi metalice Technosteel LBR, societate aflată în reorganizare judiciară din anul 2018. Complexul de clădiri Deco Dem Natura, deținut de Panainte, este situat pe Calea Chişinăului și oferă spaţii logistice şi de birouri pentru Fan Courier. Mai mult, firma lui Panainte este și proprietara fostului han Trei Sarmale pe care afaceristul l-a ras de pe fața pământului în cursul anului trecut.

Veteranii țepelor

Asociația Club Sportiv Nicolina, care a dat României mari nume sportive, a ajuns pe mâinile unor țepari- Vasile Țigănaș și Traian Pricop care au devalizat toate activele clubului în ultimii 30 de ani și au înregistrat datorii de milioane de lei la bugetele publice. ICRTI Iasi (fosta Întreprindere de comerț cu ridicata pentru textile- încălțăminte), acualmente Grand Siraj, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2.662.549 lei, un profit de 375.110 lei și o datorie către bugetul local de 140 mii lei. RFKI Comercial, firma care a avut în patrimoniu o parte din Terom, figurează și ea cu datorii de 150 mii lei. Maison Bois, o firmă in Bârnova care produce case din lemn, figurează cu datorii de 1,5 miioane lei la stat și 110 mii lei la bugetul local. Un alt țepar este West Star, firma de betoane aflată în nenumărate procese cu furnizorii. Cu datorii de 11 milioane lei la stat și 80 mii lei la bugetul local, firma lui Vasile Cornel continuă să facă profit fără să fie trasă la răspundere. Fundația Link Romania Moldavia, un ONG care a tranferat zona socială într-o afacere cu unități de cazare, figurează cu 260 mii lei datorii la stat și 66 mii lei la bugetul local. Marea firmă de țepari RDS& RCS figurează și ea cu o datorie de 65 mii lei. T.V.I. Construct, firma milionarului Vasile Terciu, înregistrează o datorie de 63 milioane lei la stat și 57 mii lei la bugetul local, dar continua să fie abonată la contracte publice de lucrări. Difpres-ul administratorilor Clubului Fratelli a înregistrat datorii de 1,3 milioane lei la stat, în timp ce Indiana SRL a afaceristului Marian Crețu, cârciumarul PNL-iștilor și polițiștilor,  a înregistrat 22 mii lei la bugetul local și 4,6 milioane lei la stat. Pe lista scurtă mai figurează Green Residence cu 22 mii lei, Restaurant Expo cu 19 mii lei, Best Residence International – 18 mii lei, Casa Lebăda – 18 mii lei, Golden Story Event – 1,3 milioane lei la ANAF și  17 mii lei la Primărie, Mega Residence – 14 mii lei, Casa Lux Bucium – 14 mii lei, Fundația Regională pentru Dezvoltare – 13 mii lei, Corsini Ristorante – 11 mii lei, El Barin – 11 mii lei, Hotel Astoria – 4829 lei sau Bursa Moldovei – 843 lei.

5 7 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments