UMB, campioana la autostrăzi, profit uriaș în 2022. Austriecii de la PORR, afaceri de peste 1,2 miliarde și ZERO profit

0
104

Bilanțurile pe anul trecut depuse de unele dintre cele mai mari companii din domeniul construcțiilor și infrastructurii care au câștigat contracte publice indică diferențe mari la capitolul rezultate, raportat la cifrele de afaceri. Dintre cele mai mari firme de pe piață, una, deținută de un grup austriac, a raportat pierderi de milioane de lei, în timp ce liderele de piață, controlate de familia omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, au declarat profituri de sute de milioane de lei. Astfel, UMB, „naționala de autostrăzi” a României, este campioană și la plata taxelor, pe când PORR, reprezentanții celor care nu ne vor în Schenghen, au rămas corigenți și anul acesta la capitolul profit.

Companiile-fanion deținute de familia Umbrărescu, care au câștigat proiecte de anvergură de miliarde de lei – Spedition UMB SRL și Tehnostrade SRL – au raportat pe 2022 profituri nete de peste 285 de milioane de lei, la o cifră de afaceri cumulată de peste 3,84 miliarde de lei.

În același timp, o altă companie care ocupă în ultimii ani primele locuri în topul firmelor de construcții după cifra de afaceri, compania PORR Construct SRL, cu asociat unic PORR Bau GmbH din Austria, a înregistrat o pierdere substanțială, de 6,88 milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 1,25 miliarde de lei.

Alți concurenți puternici pe piață, italienii de la Webuild Spa Milano Sucursala România București – fostă Astaldi – deținută de Webuild Spa Milano, nu și-au depus încă bilanțul pe 2022, dar în 2021, profitul era de nivelul zecilor de milioane de lei, respectiv 43,9, la o cifră de afaceri netă de 1,3 miliarde de lei.

O altă firmă puternică în domeniu, deținută tot de un grup european controlat din Austria, Strabag SRL, a terminat anul 2022 cu rezultat pozitiv, respectiv un profit net de 4,96 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de sub un miliard, respectiv de aproape 920 de milioane de lei.

Strabag SRL este deținută integral de subsidiara austriacă Bau Holding Beteiligungs AG a grupului Strabag SE. Cei mai mari acționari ai grupului Strabag sunt Hans Peter Haselsteiner (28,3% din capital), firma Rasperia Trading din Cipru, a miliardarului rus Oleg Deripaska (27,8%), Uniqa (15,3%) și Raiffeisen (14,2%).

Firmele familiei Umbrărescu

Spedition UMB SRL și Tehnostrade SRL sunt pe primele locuri, din punct de vedere al cifrei de afaceri, în domeniul construcțiilor și au acționariat 100% românesc:

  • Umbrărescu Mirela 89%
  • Umbrărescu Alexandru Teodor 5%
  • Umbrărescu Petru Răzvan 5%
  • Umbrărescu C. Dorinel 1%
0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentDeținutul Cristian Rizea, păzit și când merge la duș: ”Este amenințat în continuare și înjurat, toți sunt scoși afară, face baie singur”
Articolul următorMartor într-un dosar al DNA snopit în bătaie, în plină zi, într-un parc aglomerat. Victima a „înfundat” un temut interlop din Olt
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments