Alerta de antrax la o ferma de oi din comuna Tiganasi! O persoană a fost internată în cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” din Iași cu suspiciune de antrax cutanat

0
48

Se discută din nou despre un caz de antrax la o fermă de oi și capre din comuna Țigănași, după ce o persoană a fost internată în cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” din Iași cu suspiciune de antrax cutanat. Au fost recoltate probe, urmând ca acestea să fie analizate la Institutul Cantacuzzino din București.

“DSP Iași a trimis două probe recoltate la Institutul Cantacuzzino, ceea ce înseamnă că în perioada următoare așteptam rezultatele testelor de laborator”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

Specialiștii DSVSA au descoperit Bacillus Anthracis după analizele efectuate cu probe de la carcasa unei capre sacrificate iar persoana care a ajuns la spital prezenta simptomatologie specifică.

“Urmare a notificării telefonice a DSP Iași în data de 14.07.2023 , despre alt caz suspect de antrax cutanat internat în data de 13.07.2023 la Spitalul “Sf. Spiridon” Iași, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Iași împreună cu Directorul Executiv Adjunct s-a deplasat la exploatația unde lucra cetățeanul internat, respectiv la o exploatație comercială de tip A de Ovine și Caprine din localitatea Țigănași, comuna Țigănași, unde s-a făcut ancheta epidemiologcă inițială.”Urmare a notificării telefonice a DSP Iași în data de 14.07.2023 , despre alt caz suspect de antrax cutanat internat în data de 13.07.2023 la Spitalul “Sf. Spiridon” Iași, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Iași împreună cu Directorul Executiv Adjunct s-a deplasat la exploatația unde lucra cetățeanul internat, respectiv la o exploatație comercială de tip A de Ovine și Caprine din localitatea Țigănași, comuna Țigănași, unde s-a făcut ancheta epidemiologcă inițială.

S-a constat că în urmă cu aproximativ 10 zile, cetățeanul internat cu suspiciune de antrax, care lucra la ferma respectivă, a participat la sacrificarea unei capre din exploatație.

Carcasa rezultată în urma sacrificării a fost identificată în lada frigorifică a proprietarului și din care nu se consumase. Carcasa a fost confiscată și dusă la LSVSA Iași pentru analize. În data de 17.07.2023 Laboratorul Sanitar Veterinar Iași ( LSVSA) Iași a emis Buletinul de analiză care confirmă prezența Bacillus Anthracis .

Probele au fost transmise si la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală Bucuresti pentru confirmare, iar in data de 19.07.2023 , s-a emis Buletinul de analiza care confirmă diagnosticul inițial pus de LSVSA Iași.

La data verificărilor efectuate nu s-au evidențiat alte cazuri de îmbolnăviri sau mortalități la animalele din exploatație.S-a dispus măsura plasării sub restricții a exploatației, precum , inventarierea întregului efectiv de animale și examinarea fiecărui animal.

Deasemena s-a dispus interzicerea pășunatului în zona respectivă.Din primele cercetări s-a constatat că întregul efectiv de animale fusese vaccinat contra antraxului în data de 10.07.2023.Prin dipozitia Prefectului județului Iași, s-a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în data de 20.07.2023, unde se va discuta și aproba Planul de Măsuri propus de DSVSA Iași, care va fi implementat pentru gestionarea focarului.Până la aceasta dată nu s-au mai identificat animale bolnave sau mortalități”, s-a transmis intr-un comunicat DSVSA.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUn tânăr student învinge o tumoare de 9 cm și își dă licența de pe patul de spital
Articolul următorFragmente din craniul lui Beethoven, returnate unei universitati din Viena pentru a fi studiate
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments