Cine este Tucker Carlson, fosta vedeta Fox News sosita la Bucuresti pe filiera Gusa. Teoriile sale conspirationiste sunt deja raspandite in Romania

0
54

Pana la destituirea sa brusca de la Fox News, in aprilie, Tucker Carlson si-a folosit emisiunea din prime-time – cea mai urmarita emisiune de stiri de pe televiziunile prin cablu – pentru a injecta in politica americana o tensiune intunecata de conspirationism, afirma intr-o ampla analiza prestigiosul National Public Radio (NPR) din Statele Unite. Carlson si-a facut aparitia la Bucuresti, Cozmin Gusa lasand de inteles ca are un rol in sosirea acestuia in Romania.In calitate de „tentpole” al Fox News, atragand in jur de 3 milioane de telespectatori pe seara, emisiunea lui Carlson „a fost atat o sursa a acelui tip de conservatorism nationalist si populist pe care l-a intruchipat Donald Trump, dar a fost si un centru de informare pentru conspiratii”, a declarat Nicole Hemmer, profesor de istorie la Universitatea Vanderbilt, care studiaza mass-media conservatoare, pentru NPR.

Multe dintre naratiunile false promovate de Carlson faceau parte din teoria conspiratiei „marii inlocuiri”, fictiunea rasista conform careia persoanele care nu sunt albe sunt aduse in SUA pentru a inlocui alegatorii albi.

Teoria a fost considerata candva sustinuta doar de nationalistii albi. Dar „datorita lui Tucker Carlson, acest tip de prostii pe care in mod normal le-ai vedea doar pe forumurile de extrema dreapta si in spatiile online au avut o audienta in prime-time la stirile prin cablu in fiecare seara”, a declarat Melissa Ryan de la CARD Strategies, care urmareste dezinformarea si extremismul online.

Emisiunea lui Carlson a oferit multor telespectatori Fox News ceea ce si-au dorit, a spus ea, inclusiv afirmatii false despre alegerile din 2020, vaccinurile COVID si insurectia din 6 ianuarie de la Capitoliu, precum si defaimari impotriva persoanelor gay si transsexuale si propaganda rusa despre biolaboratoarele ucrainene fictive.

„Tucker este un cameleon”, a spus Ryan. „Se pricepe foarte bine sa citeasca sala si sa isi dea seama unde se afla baza de dreapta si sa se adapteze pentru a le oferi cat de multa carne rosie doresc.”

In timpul presedintiei lui Trump, a aparut un „canal de la 4chan (forum online impanzit de teorii conspirationiste) la Fox la Trump”, a spus Ryan. De exemplu, o teorie a conspiratiei care circula pe forumul de mesaje anonime sustinea in mod fals ca Africa de Sud se angaja intr-un genocid impotriva fermierilor albi.

„Tucker Carlson a vorbit pe larg despre asta in direct… si, in cele din urma, Trump a scris pe Twitter despre asta si a spus ca Statele Unite vor face ceva in aceasta privinta”, a spus ea. „Este un fel de nebunie sa te gandesti ca acest continut de pe aceste forumuri a ajuns la presedintele Statelor Unite, iar el sa spuna: ‘Oh, vom actiona’, vom face ceva in legatura cu ceea ce este o teorie a conspiratiei dezmintita, neadevarata”.”

Carlson a oferit, de asemenea, spatiu la TV unor figuri controversate care ii impartaseau viziunea sa conspirationista asupra lumii – ridicandu-le, de asemenea, notorietatea.

„Daca l-ati fi ascultat, sa zicem, pe Alex Jones de la Infowars, ati auzit acest material, sa zicem, cu trei luni inainte ca Tucker Carlson sa ajunga la el”, a spus Hemmer. „Dar apare pe Fox News, care a fost tratat de alte organizatii de stiri ca o organizatie jurnalistica legitima, care are milioane de telespectatori in plus si are telespectatori care nu au fost deja radicalizati in aceste conspiratii. Acest lucru il face pe Carlson mult mai puternic si mai influent in miscarea conservatoare mai larga”.

Carlson a obtinut audiente uriase – principala moneda de schimb la Fox News.

„Tucker a luat ceva care se vehicula la periferie – este o teorie a conspiratiei nationaliste albe – si a facut-o nu doar o parte a emisiunii sale, ci apoi o parte mai larga a culturii Fox News si apoi, prin extensie, a politicii republicane”, a declarat Angelo Carusone, presedintele organizatiei de supraveghere Media Matters for America. „A devenit cu adevarat acceptabil sa imbratiseze aceasta idee”.

Ultima emisiune a lui Carlson s-a incheiat cu o promovare pentru emisiunile sale de pe Twitter, intitulata „Let Them Eat Bugs” (Sa-i lasam sa manance insecte). In aceasta, el sustine ca elitele globale – un alt element de baza al conspiratiilor lui Carlson, alaturi de nemultumirile rasiale – incearca sa forteze oamenii sa inlocuiasca carnea cu insecte. „Face parte dintr-o agenda mai mare”, a avertizat Carlson.

Teorii in acest sens au inceput sa apara si in Romania in ultimele luni, fiind amplificate de PSD si AUR. La inceputul lunii aprilie, presedintele PSD Marcel Ciolacu a anuntat ca a depus un proiect de lege in Parlament legat de faina de insecte.

„Protejam produsele traditionale romanesti! Am depus astazi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea fainii de insecte in prepararea produselor prevazute in Registrul National al Produselor Traditionale.

Asa cum au facut si alte tari europene, la fel trebuie sa facem si noi! In plus, toate produsele alimentare care vin din import si contin ingrediente obtinute din insecte trebuie sa fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie sa stie ce cumpara, iar eticheta sa fie clara si sa contina informatii complete cu privire la aceste produse.

Patriotismul economic inseamna protejarea producatorilor locali si a produselor si mancarii traditionale romanesti”, a anuntat Ciolacu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments