Tribunalul Iași a dat sentința, după opt amânări, în dosarul de omor calificat cu cel mai mare număr de victime din istoria recentă a României.
Cel puțin 17 oameni au murit unul după altul, în perioada aprilie-august 2020, după ce au băut otravă vândută de trei afaceriști arabi ca spirt medicinal.
În realitate lichidul era alcool metilic (toxic) colorat cu vopsea albastră de ouă.
Deși polițiștii ieșeni implicați în anchetă așteptau pedepse de închisoare pe viață, judecătorii ieșeni au fost mai îngăduitori, aplicând pedepse între 20 și 22 de ani de închisoare în regim de detenție
Ahmmed Fuad, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, Sawoud Abdoul Satar, cei trei arabi acuzați că au vândut la începutul pandemiei spirt medicinal contrafăcut, au fost găsiți vinovați pentru omor calificat, falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.
Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher” a primit 22 de ani și 6 luni de închisoare, Ahmmed Fuad, zis „Abu Ali” a fost condamnat la 20 de ani și 6 luni de închisoare, iar Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”, la 22 de ani și 9 luni de închisoare.
Sentințele date de Tribunalul Iași, în data de 5 iulie 2023, nu sunt definitive.