Cum ajung unii bugetari la aproape două luni de concediu anual/ Un angajat de la stat se poate bucura de până la 35 de zile libere, la care se adaugă și zilele libere oficiale

0
172

Un angajat la stat se poate bucura de până la 50 de zile de concediu anual, zile nelucrătoare, în care sunt incluse și zilele libere oficiale de la stat.

Potrivit HG 250 din 8 mai 1992, un angajat la stat are între 21 și 25 de zile de concediu, în funcție de vechimea în muncă: 21 de zile pentru cei cu o vechime de până la 10 ani și 25 de zile pentru cei cu o vechime de peste 10 ani. 

De asemenea, mai sunt instituții care le oferă bugetarilor între trei și zece zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă. Astfel, un bugetar cu o vechime de peste 10 ani poate primi până la 35 de zile libere anual.

lege concediu de odihna bugetari

La cele 35 de zile de concediu anual, zile nelucrătoare, se mai adaugă și zilele libere oficiale date de stat. Bugetarii primesc în total circa 50 de zile libere nelucrătoare, la care se mai adaugă și punțile acordate de stat în anul respectiv.

De exemplu, Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, la care se mai adaugă trei zile libere, punte, decise de Guvern. Angajaţii din sectorul public au în 2023 mai multe „minivacanţe” de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie – Ziua Copilului, de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe sunt şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun, după cum a scris Economedia aici.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments