Finantistul Andrei Caramitru acuza: „Statul vrea sa incaseze 6 miliarde de lei de la firmele mici si PFA, dar a iertat OMV de taxa de solidaritate de 1 miliard de euro!”

0
191

O postare a cunoscutului economist si specialist in piete de capital Andrei Caramitru a devenit virala pe Facebook, strangand deja in doar o ora peste o mie de like-uri si sute de distribuiri.

„Va zic una care o sa doara. Statul vrea sa incaseze 6 miliarde RON de la firmele mici si pfa. insa acelasi stat roman a TAIAT taxa de solidaritate pe OMV cu practic aceiasi suma, 1 miliard de EUR. Care a fost secventa:

– Parlamentul voteaza taxa

– Iohannis o intoarce la parlament (de ce????)

– decidentii (cine concret???) vorbesc si negociaza cu OMV

– legea e schimbata. OMV a scapat sa plateasca 1 miliard EUR, plateste o suma minora

– in ultima zi de mandat Ciuca prelungeste cu 15 ani concesiunea pe petrol pt OMV

– OMV da statul roman in judecata ca sa poata duce toate gazele din marea neagra in Austria (decizia aia ca le vor scoate e o fumigiena, le vor scoate doar daca le pot da pe nimic catre ei in Austria si sa produca acolo petrochimice).

– guvernul Austriei spune iar si iar (inclusiv azi) ca ISI MENTINE vetoul pe Schengen.

Deci voi toti veti plati fix ce trebuia sa plateasca OMV. Fix. Austriecii au ramas cu banii in buzunar, voi nu.  Si ne dau si mumu si se xxxx pe noi cu bolta.

De ce ??? Cine a facut schema asta la noi? De unde a venit presiunea? Cum e posibil asa ceva – este profund ilegal sa negociezi cu cineva o lege si dupa sa o schimbi in defavoarea statului si in favoarea aluia. Daca asta nu e caz super mega penal de puscarie nu stiu ce e.

Hai, acum distribuiti va rog, si sper ca in sfarsit intelegeti problema ruso-austriaca: este monstrul care se ascunde in mijlocul nostru aici”, a scris Caramitru pe Facebook.

Si presedintele USR, Catalin Drula, a criticat planul anuntat de premierul Marcel Ciolacu si ministrul Marcel Bolos privind reducerile de cheltuieli in sistemul bugetar si afirma ca „nu ajuta in niciun fel la reducerea deficitului bugetar”.

„Marcel Ciolacu a jucat Solitaire la birou timp de doi ani si acum trece de la fapte la vorbe. Premierul PSD al Romaniei a iesit azi la declaratii ca la frizer: ‘ia un pic din varfuri, dar sa ramana la fel’. Planul anuntat azi de la Ministerul Finantelor nu schimba nimic si nu ajuta in niciun fel la reducerea deficitului bugetar pe care tot Marcel Ciolacu l-a pastorit in ultimii ani. Este o ipocrizie fara margini, domnule Ciolacu, sa stati acum in fruntea Guvernului si sa afirmati despre sporuri ca ‘e incredibil unde a ajuns acest fenomen’”, a afirmat Drula intr-un comunicat.

Potrivit lui Drula, reducerea posturilor neocupate reprezinta „o minciuna”.

„Este o minciuna, domnule Ciolacu, sa umpleti sectorul bugetar cu toate pilele de partid si sa spuneti apoi ca reduceti posturile neocupate. Este o jignire, domnule Ciolacu, sa mintiti oamenii onesti din Romania, pe cei care muncesc si platesc taxe la buget, si sa le mai si cresteti acele taxe ca sa alimentati in continuare reteaua de sinecuri. Ati pus PNRR in pericol existential: ati cheltuit 210 de milioane euro din 80 de miliarde. Din exercitiul 2021-2027 nu ati cheltuit niciun cent pe fonduri europene „clasice”. Ati facut totul, domnule Ciolacu, sa va protejati clientela, in timp ce oamenii sufera in aceasta criza economica. Si doar pentru asta ar trebui sa va ascultati propriul sfat: ‘Cei care merg la serviciu de zeci de ani sa joace Solitaire, sa caute in alta parte acest mod de a munci’”, a adaugat Drula.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri ca Guvernul urmeaza sa aprobe o ordonanta de urgenta privind reduceri de cheltuieli in sistemul bugetar care cuprinde 50 de masuri.

Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a promulgat in luna mai legea de modificare a celebrei OUG nr. 186/2022 privind contributia de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de titei, gaze, carbune si rafinare. Prevederile acesteia au fost mult indulcite fata de varianta initiala, vehement criticata de companie si care au facut obiectul unei cereri de examinare din partea presedintelui.

Eliminarea primei variante a suprataxei OMV Petrom initiate in Parlament a fost consfintita de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, dupa decizia similara a Senatului.  ″Textul prezinta neclaritati si dificultati de interpretare, putand genera situatii care ar conduce la nerespectarea legislatiei europene″, a fost argumentul coalitiei de guvernare, care a decis eliminarea prevederilor reclamate de Iohannis.

In schimb, a fost introdusa o taxa in suma fixa pe titeiul prelucrat in rafinarii, care va fi datorata doar de catre companiile care practica concomitent activitati de extractie si de rafinare a titeiului. Singura companie din Romania aflata in aceasta situatie este OMV Petrom, ceea ce i-a determinat pe multi sa creada ca a fost o decizie „cu dedicatie”.

Taxa va fi de 350 lei pe tona de titei procesat in activitatea de rafinare. OMV Petrom a procesat anul trecut 4,241 milioane tone de titei si condensat la rafinaria Petrobrazi, potrivit raportului sau anual pe 2022, din care ar rezulta o obligatie de plata la bugetul de stat de peste 1,48 miliarde lei.

Asada, cifra este mult sub estimarile privind ″factura″ de plata a OMV Petrom pentru contributia de solidaritate in situatia in care activitatile vizate de contributie ar fi avut o pondere de cel putin 75% in cifra sa de afaceri, estimari care au mers pana la 1 miliard de euro – adica exact suma de bani despre care vorbeste si Andrei Caramitru in postarea sa de azi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments