Avantajele mașinilor electrice: Sunt scutite de impozit, iar la cumpărarea unora noi, statul dă zeci de mii de lei

0
115

In primele opt luni ale anului, potrivit unor date recente furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor, vânzările de mașini electrice și hibride au crescut cu mai mult de 35% față de valorile din aceeași perioadă a anului trecut. Printre avantajele achiziționării unei astfel de mașini putem aminti sume consistente ce pot fi cerute de la stat pentru cumpărarea uneia noi, impozit redus sau chiar scutire de la plata acestuia (în cazul celor electrice) și, în funcție de localitate, posibilitatea de a parca gratuit.

Peste 10.000 de euro de la stat pentru cumpărarea unei mașini electrice

Chiar dacă prețul ce trebuie plătit pentru achiziția unei mașini electrice e, de cele mai multe ori, considerabil mai mare decât cel al unei mașini cu combustie internă, cei interesați să cumpere o astfel de mașină pot primi de la stat sume ce depășesc 10.000 de euro (echivalentul în lei).

Este vorba, mai exact, despre programul Rabla Plus, prin care, în schimbul casării a cel puțin unei mașini, cei ce vor să-și cumpere o mașină nouă electrică sau hibridă pot primi bani de la stat.

Mai exact, valoarea ecotichetului pentru casarea unui singur autovehicul uzat este de 51.000 de lei, în cazul achiziționării unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, și de 26.000 de lei, în cazul achiziționării unui autovehicul nou electric hibrid.

Dacă sunt casate două mașini, valoarea ecotichetului crește la 54.000 de lei, respectiv 29.000 de lei.

Impozit redus sau chiar zero

Apoi, mașinile electrice sau hibride au un regim de impozitare special. Potrivit Codului fiscal, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local, iar autovehiculele acționate electric sunt scutite de la plata impozitului.

Reducerea cu 50% a impozitului stabilită de Codul fiscal e cea minimă. De pildă, pentru mijloacele de transport hibride înmatriculate în București, reducerea e de 95%.

Parcare gratuită sau acces gratuit în anumite zone ale orașelor

În anumite cazuri, consiliul local poate decide să acorde gratuitate la parcarea mașinilor electrice sau hibride, așa cum e, din nou, cazul Bucureștiului.

În plus, în cazul orașelor mari, după stabilirea de zone cu emisii reduse (în următorii ani ar trebui să apară, printre altele, în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara), unde se va intra doar după plata unei taxe, pentru mașinile electrice nu ar trebui să se plătească taxa. Consiliul local poate stabili exceptarea de la plata acestor taxe și în cazul mașinilor hibride.

Pe lângă cele amintite, deținerea unei mașini electrice implică costuri de întreținere mai mici (nu sunt necesare reviziile anuale ce se fac în cazul mașinilor cu combustie internă – schimb de ulei, filtre etc.), iar costul pe kilometru este, de multe ori, mai mic decât în cazul mașinilor cu motoare cu combustie internă.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Palas, unde are loc WCF International Cat Show!
Articolul următorIasul a castigat in instanta un litigiu cu Miroslava fata de zona de ses a Bahluiului
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments