Dana Budeanu, o prietena apropiata a Gabrielei Furea, sustine ca explozia de la Crevedia a fost provocata pentru a crea daune de imagine PSD-ului. „Crevedia este 1-1 scenariul de la Colectiv. Este acelasi scenariu, doar ca nu a avut aceeasi forta pentru ca astazi sistemul nu mai este cel din 2015”, sustine Budeanu.
„Exista omerta, dar nu stiu daca ati observat ca functioneaza in proportie de 99% doar in guvernele de dreapta. Dupa ce se intampla toate nenorocirile posibile pentru tara asta, si asta este valabila in ultimii 30 de ani, este chemata asistenta medicala. Stiti cum o cheama? O cheama PSD!
E asistenta medicala care este chemata la 2-3 ani care iti baga branula, iti pune perfuzia, te pune pe picioare, tu pleci pe strada si dupa aceea votezi. Ce vreau sa spun este PSD-ul deconteaza. Pentru ca PSD-ul nu trebuie sa depaseasca niciodata cei 32-33%, niciodata.
Fiind partid social democrat, el deconteaza pentru ca masurile trebuie sa fie mereu sociale.
Crevedia este 1-1 scenariul de la Colectiv. Este acelasi scenariu, doar ca nu a avut aceeasi forta pentru ca astazi sistemul nu mai este cel din 2015. Este parerea mea. Mi-o sustin pana la capat. Nu a iesit Colectiv 2, nu cred ca au fost 40 de arsi. Este parerea mea. Eu personal nu cred. Peste tot in Romania in zeci si zeci si zeci de spitale, oamenii nu mai au acces la sanatate”, a sustinut Dana Budeanu.
Dana Budeanu este o sustinatoare infocata a Gabrielei Firea, cele doua declarand in mai multe randuri ca sunt prietene apropiate.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed arafat, a declarat, duminica, la prezentarea raportului preliminar de interventie in cazul tragediei de la Crevedia, ca actiunea pompierilor a avut o „abordare defensiva”, cu scopul de a raci cisternele din zona si de a preveni extinderea focului, mentionand ca el a ajuns la fata locului si a validat masurile luate si a insistat pentru introducerea robotilor si retragerea pompierilor.
El a explicat, la o conferinta de presa, pasii privind interventia de la Crevedia, aratand ca in 26 august, la ora 18,48 a fost primul apel prin 112 la ISU Dambovita privind prima explozie urmata de incendiu la o locuinta.
„Permanent s-a actionat pentru dispersarea gazului din zona, evitand astfel acumularea gazului in zona de eveniment si asta este printr-o perdea de apa si racirea permanenta pentru a compensa caldura radiata de focarele existente si a reduce temperatura cisternelor. Cel putin aici, actiunile de racire permanenta a cisternelor au permis evacuarea si luarea masurilor de instalare, inclusiv a robotilor si retragerea unei parti a pompierilor din imediata apropiere a cisternelor si au cumparat, din punctul nostru de vedere, timp pentru aceste masuri. Altfel puteam sa vedem, probabil, a doua explozie si mai devreme, poate si mult mai mare, daca implica si alte cisterne”, a explicat Arafat.
Arafat a mentionat masurile luate de reprezentantii ISU ajunsi la fata locului, precizand ca „s-a adoptat o tactica defensiva”.
„Scopul nu era stingerea incendiului de la cisterna, s-a explicat ca nu asta era scopul, ci scopul era racirea si oprirea raspandirii. Mai multe detalii de ce nu trebuia sa fie stins incendiul de la cisterna o sa explice dansii, pentru ca era riscul raspandirii gazului, sa scape, pentru ca era un gaz mai greu si dupa care sa produca alte evenimente. (…) Asa ca aici abordarea era defensiva, nu ofensiva si asta e decizia pe care o iau pompierii la fata locului, la nivelul comenzii interventei”, a adaugat Raed Arafat.
El a precizat ca a ajuns la locul interventiei la ora 20,04.
„Cand am ajuns acolo, ca si comandant al actiunii, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliti, deja trecuse aproape o ora de la interventie si activitatea era in desfasurare, de la evacuare la racire. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri. N-a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care este medic civil si a dat dispozitii cum sa stinga incendiul. Asta nu se face, dar am vrut sa subliniez acest lucru ca sa inteleaga toata lumea aceste aspecte si sa inteleaga ca, aici, coordonarea, conducerea interventiei se fac in comun si impreuna cu toti colegii care sunt la fata locului”, a mai explicat Raed Arafat.
A insistat, la sosire, pentru trimiterea cat mai rapida a robotilor si retragerea pompierilor aflati in vecinatatea cisternelor.
„La doua aspecte am insistat la sosire: trimiterea cat mai rapida a robotilor si retragerea pompierilor care sunt in imediata vecinatate a cisternelor, lucru care s-a facut inainte de a doua explozie, intrand chiar trei roboti”, a spus Arafat, mentionand ca a insistat si pentru evacuarea civililor care incercau sa patrunda in zona.
Daca nu se intervenea cu robotii cat mai rapid, a aratat seful DSU, ar fi fost cateva zeci de civili raniti, dar si mai multi pompieri raniti in cazul in care acestia nu erau retrasi.
Arafat a acuzat „neintelegeri a termenilor tehnici” si „manipulari in spatiul public” privind rolul celor care au intervenit la fata locului si a prezentat prevederi din lege. Potrivit acestuia, comandantul actiunii coordoneaza fortele de interventie stabilite pentru inlaturarea consecintelor situatiei de urgenta, nu conduce interventia in focare.