De unde vinele porecla ”Farmazon”, dată omului de afaceri Savin, denunțătorul lui Buzatu / Vrăjitor, panglicar, șiret, plus legătura cu francmasoneria / Porumboiu: ”Buzatu este homeless comparativ cu Farmazon”

0
195

”Dacă vă uitați în DEX vedeți ce înseamnă farmazon”, spune omul de afaceri Adrian Porumboiu, întrebat de ce i se spune lui Emil Savin ”farmazon”.

Conform DEX, ediția 2009, farmazon înseamnă vrăjitor, iar figurativ poate desemna un om șiret, viclean.

Există însă și o altă explicație a numelui și face legătura cu împrumutul din limba franceză. Conform dexonline.ro, în Dicționarul universal al limbei române, ediția a VI-a, din 1929, semnat de Lazăr Șăineanu, cuvântul farmazon provine din francezul ”francmason”, preluat din rusă, unde a ajuns cuvântul farmazonŭ.

”Francmasoneria, foarte răspândită sub Caterina II și Alexandru I, fu introdusă la finele sec. XVIII în Moldova, unde dobândi un sens nefavorabil din cauza apucăturilor misterioase ale membrilor acestei societăți secrete (la care se adaogă analogia vorbei cu farmec); de aci accepțiunea de vrăjitor (v. farmazoană) și de scamator]”, este dată explicația.

Nu este clar dacă Porumboiu face trimitere la latura de om șiret sau cea de membru al francmasoneriei, însă omul de afaceri explică faptul că între cei doi a existat tot timpul o prietenie, însă Buzatu a ”dat dovadă de prostie”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments