Iașul face un pas înainte în industria ospitalității

0
102

Industria ospitalitatii este unul dintre pionii principali in dezvoltarea turismului in anumite regiuni. Pentru a face si mai vizibil Iasul la nivel national si international s-a constituit o asociatie cu reprezentanti din domeniul HoReCa pentru a gasi noi strategii de dezvoltare si promovare. Initiatorii spun ca isi doresc ca prin aceasta initiativa sa gaseasca o portita de a sprijini mediu de afaceri privat.

Despre colaborarea intre autoritati si mediul privat din domeniul ospitalitatii se vorbeste de ani de zile insa abia la inceputul razboiului din Ucraina s-a putut concretiza ceva. O parte dintre restaurantele si hotelurile din Iasi au sarit in sprijinul refugiatilor iar acest lucru se pare ca a deschis dialogul intre cele doua entitati. Cu o pandemie care si-a pus si ea amprenta asupra bugetului companiilor, inflatia si masurile de austeritate care stau si bat la usa, antreprenorii din Iasi au infiintat o asociatie de sprijin a domeniului ospitalitatii.

Alex Costea, președinte Asociația Ospitalității din Iași:

„In momentul in care vorbesti despre ospitalitate trebuie sa ceri parerea celor din domeniu sau daca nu macar a clientilor. Care este scopul nostru comun? Să crestem calitatea serviciilor, experienta pe care o dam omului care vin in Iasi sau cel care vine din alte parti. Cum poti sa ai un turist care aduce venituri sanatoase cand tu nu ai ospitalitate”.

Pe langa taxe si impozite platite, cafenelele, hotelurile si restaurantele din Iasi sunt un promotor turistic pentru oras. Tocmai de aceea, asociatia promite promovarea Iasului la nivel national sau international.

Corina Martin, secretar Industria Ospitalitatii din Romania:

„Este extrem de important pentru Iasi sa existe o asociatie patronala in care sa se regaseasca hotelurile, restaurantele, cafenelele, toti cei care construiesc produsul turistic Iasi. Asa ca, impreuna cu autoritatile locale Iasul sa fie mult mai bine promovat ca destinatie turistica. Este foarte adevarat ca noi, constantenii, sau ceilalalti din restul tarii descoperim un oras fabulos, un oras interesant, foarte interesant, care are ce sa ofere. Lipseste insa invitatia catre Iasi adica Iasul trebuie sa iasa mai mult sa se promoveze in targurile de turism, atat in Romania cat si in alte destinatii. Iasul trebuie sa organizeze infotripuri cu agentii de turism care sa cunoasca produsul turistic Iasi”.

Autoritatile vor ca Iasul sa fie pe harta destinatiilor din Europa.

Mihai Chirica, Primar Iași:

„Ospitalitatea face parte integranta din promovarea turismului si sper sa fim implicati toti pentru a atrage si mai multi turisti la Iasi”.

Pe langa mediul de afaceri, proiectele de infrastructura sunt foarte importante in sustinerea economica a lor.

Bogdan Cojocaru, Prefect judetul Iasi:

„Elementul cel mai important este ca la nivel guvernamental, cu siguranta asa cum au fost ajutati intr-o perioada dificila, de pandemie, cu siguranta ca se va crea un cadru legislativ predictibil, in asa fel incat acest domeniu de activitate sa se dezvolte incontinuare”.

Din punct de vedere al turismului, Iasul se afla pe un trend ascendent.

Anca Zota, Coord. Centrul de Informare Turistică Iași

„ O crestere de 20% este cu siguranta realista si asta ne bucura foarte tare, atat la turistii romani, la turistii straini este chiar mai mare, sunt multi dintre turistii straini care vin din tari care au legaturi directe cu Aeroportul Iasi”.

Nevoia de reprezentativitate la nivel național și de apărare a intereselor jucatorilor mici si medii care reprezintă peste 80% din industria HoReCa sunt principalele obiective asumate de liderii Federației.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSuspiciune de viol într-o delegaţie AUR. O adolescentă de 17 ani s-a trezit a doua zi în camera de hotel cu dureri în zona intimă
Articolul următorCompania Antibiotice face un pas important către o dezvoltare sustenabilă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments