Mitul lui Umbrarescu a luat locul mitului ,,multinationalei” care civilizeaza

0
140

Dupa 36 de ore de la tragedia de munca din Vrancea, cu 4 morti si 5 raniti, marea firma care lucreaza pe autostrada acolo nu a furnizat nicio explicatie publica familiilor victimelor, ranitilor si cetatenilor pe banii carora construieste. Este o sfidare fara precedent, care ne arata o realitate sumbra: cu cat presa e mai anesteziata, cu cat institutiile sunt mai slabe, cu atat exploziile vor atinge viata mai multor oameni.

Timp de doi ani, eroul Moldovei a fost un domn numit Umbrarescu. A trecut printr-un con de umbra vreun deceniu, in care si-a vazut discret de treaba. Dar, dupa marea campanie cu autostrada pentru Moldova, Umbrarescu a aparut in toata presa – plina de reclama si articole scrise parca cu tarif pe numar de cuvinte despre firmele respectivului – calare pe un excavator alb, ca sa le dea la moldoveni mantuirea pe patru benzi.

Pana aici, pacatul n-a fost altul decat prostul gust si cultul eroului antreprenor. Un cult de care Romania se infecteaza periodic. Pana acum vreo 5 ani, eroul era ,,investitorul strain”. Totul trebuia facut pentru ,,multinationala”.

Merita sa facem si foamea pentru ,,multinationala”, numai sa vina investitorul strain sa ne onoreze cu profitul lui. Apoi au inceput sa apara investitorii patrioti. Presa locala si centrala, 99% din ea, l-a preamarit pe bani putini pe noul arhanghel al constructiilor, Umbrarescu. Ba chiar s-a nascut si partidul AUR, tot de afaceristi, dar nu internationali, ci locali. Capitolul autohton se apara si cu trompeta lui Simion.

Ca orice sfant antreprenor, Umbrarescu are si nemultumiri si le-a lasat sa se scurga in presa sub forma de zvonuri si investigatii: concurenta cu firmele turcesti de exemplu, pretul materialelor, pretul mainii de lucru etc. Si, ca orice sfant antreprenor, Umbrarescu se plange de conditiile de afaceri din Romania de zici ca e gata sa piarda si ultimul Porsche din garaj. Nu e cazul, profiturile i-aumers unse.

Imaginea buna a lui Umbrarescu din ultimii ani vine si din imaginea, pe buna dreptate proasta, a companiilor multinationale care si-au tot batut joc de diverse programe de infrastructura. Nu vorbim doar de Bechtel, cazul suprem de batjocura, vorbim de autostrada surpata, de lucrari terminate mult prea scump etc.

Firmele lui Umbrarescu au lucrat repede, au finalizat obiective si asta a fost pus, in mod just, in contrapondere cu lentoarea sau esecurile de pana acum, in special ale ,,multinationalelor”.

Vina e aruncata pe Dorel ca sa uitam de companii

Are vreo vina Umbrarescu pentru explozia de la Calimanesti, Vrancea? Evident, nu, nu o vina directa sau usor reperabila. Dar nici nu e normal ca 90% din stirile despre tragedie sa nu contina numele firmelor lui Umbrarescu, iar numele afaceristului sa nu fie pomenit in legatura cu acest caz decat de foarte putine ori. Din informatiile de pana acum, Transgaz nu stia de lucrari in zona, nu i se ceruse avizul. Halici, prefectul Vrancei, a vorbit din prima ,,de eroare umana”, fie din vina companiei de gaz care ar fi ingropat tevile prea putin in pamant, fie din felul in care s-a lucrat acolo.

Stiu ca in Romania inca se vorbeste de ,,Dorel”, dar e cazul sa ne mai uitam si la sefii care-si pun muncitorii sa lucreze in conditii nesigure, ba chiar fatale.

Impunitatea lui Umbrarescu

Eu as spune doar atat. In timp, Umbrarescu si-a castigat un soi de impunitate mediatica si institutionala. Nu stiu cat l-a costat in bugete de publicitate asta. Devenise foarte greu si sa-l critici, dar si sa-l controlezi ca institutie de stat.

Si, cand devine dificil sa-l controlezi, atunci se iau decizii pripite precum lucrul pe deasupra tevilor de gaz.

Asadar, la ceva tot trebuie sa fim atenti: cu cat tacerea e mai apasatoare in legatura cu o afacere, cu atat controlul va fi mai slab si, din nefericire, cu atat accidentele vor fi mai ravasitoare.

E clar ca nu se pune destula presiune pe institutiile de control, in aceste cazuri. Sigur ca sunt mari diferente fata de cazul Pascu si accidentul oribil de la 2 Mai. Dar undeva seamana: impunitate, bani care mutesc politistii, bani care ung drumul afacerilor de tot felul. La fiecare astfel de tragedie, lanturi intregi de ,,muti de profesie” din institutiile statului trebuie sa zboare!

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments