Omul de afaceri Dănuţ Prisecariu nu are linişte în Canada din cauza Fiscului din România

0
316

La mai bine de un deceniu de când a plecat definitiv din țară, un cunoscut om de afaceri ieșean încă mai este căutat de Fisc, dar „pe persoană fizică”. Inspectorii financiari au constatat că acesta avusese în 2013 cheltuieli mai mari decât veniturile, așa că i-au calculat diferențe de impozit de peste 200.000 lei. Omul de afaceri a plătit, pentru a nu i se pune în cârcă și penalitățile, după care a cerut anularea actului de control. La trei ani de la începerea procesului, a reușit să scape de trei sferturi din datoria imputată de Fisc, dar bătălia se poartă în continuare, până la ultimul leu, scrie Ziarul de Iasi..

În perioada sa de glorie, Dănuț Prisecariu era unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri ai Iașului. Deținea hotelurile Traian și Astoria, postul de televiziune Tele’M, Hala Centrală, fostul magazin universal Moldova, un mall în Botoșani, fiind implicat și în investiții imobiliare. O serie de decizii riscante și un conflict notoriu cu fostul primar Gheorghe Nichita l-au adus însă în situația de a-și lichida afacerile și a se muta în Canada, cu familia. Mai deține încă proprietăți în țară, așa că, după cum declara într-un interviu „din România ia bani din chirii și stă în Canada”. Proprietățile încă deținute în România l-au adus de altfel în conflict cu Fiscul.

El acuză un influent politician local de la PSD

Conform legii, organele fiscale au dreptul de a efectua verificări complete ale situației persoanelor fizice în privința impozitului pe venit atunci când se constată o diferență semnificativă între veniturile acesteia și cheltuielile efectuate. Diferența trebuie să fie mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai mică de 50.000 lei. Acesta a fost și cazul lui Prisecariu. În cadrul analizelor de risc efectuate în baza de date a ANAF pentru un grup de persoane s-a constatat că în 2013 avusese loc o majorare de capital social și creditări de societăți probabil prin aportul în numerar al lui Prisecariu. Sumele mari implicate au atras atenția, iar de la începutul lui august 2018 și până în decembrie 2019, inspectorii fiscali au puricat toți banii trecuți prin conturile lui Prisecariu. În final, au stabilit că acesta chetuise în 2013 cu 1,25 milioane lei mai mult decât încasase. Legal, era vorba de venituri cu sursă neidentificată, pentru care nu se plătise impozit. I s-a calculat un impozit pe venit suplimentar în valoare de 205.000 lei, la care s-au adăugat 126.000 lei, ca penalități și dobânzi.

Legea permite debitorului să scape de obligația de plată a accesoriilor, dacă achită principalul. Așa a procedat și Prisecariu, care a achitat 205.000 lei, ștergându-i-se astfel penalitățile. A contestat însă raportul de control, cerând anularea lui. Contestația i-a fost respinsă de ANAF, ceea ce a reprezentat începutul războiului în instanță.

În acțiunea sa în instanță, Prisecariu și-a exprimat dubiile cu privire la modul cum Fiscul ajunsese taman la el și nu la altcineva. Ceruse, fără a primi un răspuns clar, informații cu privire la procedura de selectare pentru verificarea fiscală personală. „Eschivarea organului de verificare de a-mi furniza informaţii cu privire la activităţile preliminare care au determinat verificarea fiscală personală mi-a confirmat bănuiala iniţială că această verificare a fost dispusă la presiunea unui influent politician PSD din Iași”, a spus Prisecariu. În plus, Fiscul încălcase prevederea legală conform căreia avea dreptul să declanșeze o verificare fiscală personală doar în cazul unei diferențe de 10% între veniturile cunoscute și cheltuielile efectuate. Or, el avusese venituri din surse cunoscute de 26,12 milioane lei. Cei 1,25 milioane lei identificați de Fisc reprezentau doar 4,77% din această sumă. Teoretic, Prisecariu nici nu ar fi trebuit să atragă atenția. Suspect i s-a părut și faptul că din cei patru inspectori care lucraseră la dosarul său, doar unul semna raportul final. Doi se pensionaseră, iar un al treilea era în concediu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments