Centrul de Transplant Renal de la Iași a reușit o performanță impresionantă: nouă intervenții de transplant în șapte zile. Pacienții vor putea duce o viață normală

0
136

Noua interventii de transplant renal au fost facute saptamana aceasta la Iasi. Mai multe echipe medicale au lucrat la foc continuu pentru a oferi bolnavilor o noua sansa la viata. Misiunea nu a fost deloc usoara pentru ca 60 de pacienti au fost testati pentru a vedea daca sunt sau nu compatibili cu organele donate de la mai multi pacienti aflati in moarte cerebrala. Doar noua dintre ei au fost compatibili 100% si au intrat in sala de operatie. Dupa aceasta saptamana dificila, medicii de la Spitalul Parhon din Iasi au inregistrat un nou record.

Pacientii care au primit cate un rinichi prin trasplant sunt tineri cu varste cuprinse intre 30-50 de ani. In mare parte, organele au fost primite de la donatori aflati in moarte cerebrala pentru care rudele si-au dat acceptul.

Adrian Covic, Directorul Centrului de Nefrologie Clinică și de Dializă și Transplant Iași:

Nicarieri nu cred ca s-au facut noua interventii intr-un timp de sapte zile. Sistemul nostru a fost intins la maxim ca logistica. Pentru fiecare transplant noi evaluam 7-8 candidati, asta inseamna ca in 7 zile au fost evaluati 60 de candidati imunologic, din punctul de vedere al echipei chirurgicale si Terapie Intensiva, numai cazarea lor va dati seama ce a insemnat. Este cu totul deosebit

Doar un singur transplant s-a facut de la un donator viu, un barbat care a primit un rinichi de la sotia sa. Astfel de situatii sunt extrem de rare intrucat intre doua persoane care nu exista nicio legatura cu greu se pot gasi astfel de compatibilitati. Insa minunea s-a produs si singurele cuvinte pe care le mai poate spune pacientul este faptul ca s-a renascut.

Ionut Nistor, purt.cuv. Spitalul Parhon Iași:

Este un pacient care a primit rinichiul de la sotie si este o situatie nu foarte des intalnita tocmai din cauza incompatibilitatii imunologice dar a existat o anumita compatibilitate care a permis sa se desfasoare acest transplant la limita.

In spatele acestor reusite stau zeci de ore de interventii de recoltare si prelevare de organe.

Corneliu Moroșan, medic primar chirurgie vasculară:

Transplanturile de la donatori in moarte cerebrala se fac fiind doi pacienti transplantati oarecum simultan intra in sali cu un mic decalaj. Activitatea se desfasoara in doua sali si se poate trece dintr-o sala in alta in functie de necesitati. Se fac simultan pentru ca nu poti sa dezavantajezi un pacient punandu-i rinichiul mai tarziu si se fac simultan doua transplanturi.

Au alt element deosebit de important sunt analizele pentru a se vedea daca exista compatibilitate intre donator si pacient. Cross match-ul dureaza aproximativ patru ore iar pentru ca cei noua pacienti sa primeasca organele, au fost testate 60 de persoane aflate pe lista de asteptare pentru transplant.

Petru Cianga, medic specialist alergologie şi imunologie:

Activitatea per transplant dureaza doua zile. Incepe cu partea de caracterizare a pacientului, genotiparea, dupa care urmeaza testele de crossmatch care ne tin in tensiune si teste din punct de vedere de unda, se intind pe perioada de 4-5 ore cel putin.

Costurile pentru o interventie de transplant sunt foarte mari.

Bogdan Cojocaru, director Spitalul Parhon Iași:

Este alocata interventiei este alocata suma de 66.000 de lei. In realitate, exista situatii in care costa mai mult dar sunt si situatii cand sunt costuri mai reduse. Media spitalului nostru este de 42.000 de lei pe interventie.

Implicati au fost si medicii mai tineri pentru care experienta din aceasta saptamana a fost una unica.

Lucian Siliteanu, medic rezident:

Munca este extrem de dificila. Dupa cum vedeti sunt multe persoane implicate. Pentru mine din punctul acesta de vedere a fost o sansa importanta de a vedea o parte a nefrologiei si m-a invatat sa lucrez in echipa pentru ca transplantul este o munca sisifica in echipa.

Pe listele de asteptare se afla 300 de pacienti care fac dializa.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments