Cum se dădeau „pensiile speciale” în comunism. Erau aceleași categorii de privilegiați ca astăzi

0
113

Pensii speciale se dădeau și în comunism și de ele beneficiau aceelași categorii de privilegiați ca și astăzi: magistrați, militari, polițiști. Scopul acordării acestor bani nemunciți erau fidelizarea acestor importante categorii sociale.

Pensiile speciale să dădeau și în comunism și de ele beneficiau același categorii privilegiate ca și azi: militari, polițiști, militari. Istoricul Mihail Demetriade spune că scopul acordării acestor privilegii era același ca și acum: fidelizarea unor categorii.

El publică un document prin care se certifică sumele de bani ale unui proaspăt pensionar. Pensia este una uriașă pentru acele vremuri de 4.300 de lei. În condițiile în care un salariu bun era, în 1986, 2.500 de lei.

„Povestea „pensiilor speciale” este veche, nu are nimic (dar nimic!) în comun cu tranziția.

Tot ce nu e contributivitate ține de mecanismele de loializare ale statului, nu neapărat statul comunist, care – în bună măsură – preia metehne vechi. Că statul modern în România s-a născut într-o relație precară, ca să nu spun inexistentă, cu societatea este un subiect în sine.

În perioada comunistă au existat multiple facilități care au protejat categorii întregi profesionale, nu doar aparatul militar (MApN, M.I.) ci și magistrații, fosta „Procuratură”, personalul diplomatic etc. Dau mai jos un document inedit: o decizie de pensionare cu multiplele ei componente.

După 1990 logica fidelizării acestora a continuat, pentru că filosofia paternalistă a statului n-a fost contestată. A nu se confunda contestarea politică cu cea a relației societate-stat. Nu este nici acum, dimpotrivă. Societatea, în cea mai mare parte a ei, așteaptă ca „statul să facă”. Cei care au părăsit acest „pact”, nu puțini, fie au plecat, fie sunt cei care contează, cu adevărat, aici”, a scris istoricul Mihai Demetriade, care este membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.”Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, se arată în proiectul de lege.

S-a votat legea pensiilor speciale
Plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, modificările aduse proiectului de lege privind pensiile speciale, pentru a-l pune în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale şi cele ale Comisiei Europene.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments