FOTO. Gara Iași, între pușcărie și azil – mai mulți infractori și boschetari decât călători. Violuri, avorturi, incendieri și tâlhării invizibile pentru șefii CFR Iași

0
1116

Gara Iași a ajuns cel mai nesigur loc din oraș. Rezultatul a trei decenii de indiferență și jaf își spune cuvântul. Polițiștii TF sunt de umplutură, iar din birourile lor luxoase, șefii CFR Iași nu au cum să vadă fauna periculoasă care le amenință puținii călători și patrimoniul second hand. Femei violate în garniturile abandonate, boschetărițe care avortează printre trenuri, tâlhării, bătăi și vandalizări la adăpostul nopții, trenuri incendiate, sunt doar câteva dintre faptele relatate reporterilor 7Est de către călători și ceferiști sătui de locul de pierzanie care a devenit gara din Iași, unul din locurile extrem de periculoase din capitala Moldovei.

Polițiștii TF și angajații CFR au ajuns un decor desuet , nici măcar incomod, în peisajul gării din Iasi. În timp ce polițiștii feroviari iși miros bășinile în sediu, în peisajul gării se petrec tot felul de infracțiuni și fapte antisociale. Sălile de așteptare au ajuns adăpost pentru grupuri de infractori și oameni ai străzii, în timp ce călătorii așteaptă trenurile pe peroane sau prin oraș, de frica vreunei interacțiuni cu grupările din gară. Reporterii 7Est au stat în observare o zi în gara Iași, iar ce au surprins este incalificabil, în timp ce mărturiile călătorilor și ceferiștilor sunt terifiante.

O gară abandonată în ghearele răului

Este ora 8 dimineață. Gara Iași pare amorțită în acest nou început de săptămână. Trenurile de navetiști, cu din ce în ce mai puține vagoane, și-au deșărtat pe peroane călătorii și așteaptă echipele de curățenie, care cafengesc undeva la baza pasarelei. În garnituri, pet-uri, pungi și chiar chiștoace, sunt aruncate prin toate vagoanele, iar grupurile sanitare arată precum cele ale unei discoteci de țară la ieșirea tulburelului. Din unele banchete atârnă buretele și bucăți de piele tăiată. Acestea sunt urmele civilizației celor care circulă din județ spre Iași, dar și ale dezinteresului  ceferiștilor.

Vestitele trenuri de navetiști ar trebui să se numească trenurile disperării. Nu mai aduc demult navetiști. Unde să-i aducă, dacă toate întreprinderile la care veneau acu ceva ani nu mai sunt?! Mai sunt o mână de oameni care lucrează în construcții și niște moșnegi care au dat sapa pe pulanele firmelor de pază. În rest, o adunătură pestriță, care umple spatiul gării de a prima oră și până noaptea. Din păcate, mulți rămân aici. Practic, își fac casă în gară. Sunt mulți boschetari care vin din comunitățile de țigani. Dacă înainte coborau, stăteau puțin și plecau în altă parte, acu și-au făcut culcușuri în gară și acționează în haită. Sunt mai periculoși ca niciodată, pentru că poliția nu le face nimic. Cine să le facă ceva, când în Poliția TF lucrează un fost barbugiu și bătăuș de pe la Olimp, un pervers care se uită toată ziua după buci și alți beșinoși care dorm toată ziua în sediu, în așteaptarea pensiei?!  ”, și-a descărcat oful unul dintre ceferiștii  mai vechi ai gării.

Garniturile atrocităților

Tocmai staționarea prelungită a multora dintre cei care comit infracțiuni în gara din Iași, dar și pasivitatea polițiștilor, a dat naștere unui fenomen care își pune amprenta în mod fatal asupra siguranței și integrității fizice a călătorilor. Grozăviile relatate reporterilor 7Est de către un alt ceferist, ar trebui să conducă la demiteri în rândul polițiștilor și angajaților CFR, dar și la cercetări disciplinare și penale, cel puțin pentru favorizarea infractorului dacă nu pentru alte fapte.

E o stare generală de nesiguranță, iar ce se întâmplă noaptea în gară nu am crezut vreodată că or să-mi vadă ochii și auzi urechile în toată cariera de ceferist! Într-o seară am găsit o fată pe o bancă, pe peronul 5. Avea hainele rupte, era plină de sânge pe mâini și pe picioare și plângea. Mi-a spus că a fost luată din gară de 3 bărbați, amenințată și dusă cu forța într-un vagon, unde a fost violată. Am vrut să o ajut, să o duc la TF, dar când a auzit de poliție a zis că nu vrea, că o bat, și a fugit înspre piața Alexandru. De atunci nu am mai văzut-o. La un moment dat, prin gară își făcea veacul o bețivă care se ținea cu doi, care o mai dădeau din când în când și la alții, pe bani, ca să aibă ce bea. La un moment dat , asta a rămas însărcinată, că de unde bani de prezervative. După câteva luni am văzut că nu mai are burta și am întrebat-o ce a făcut cu sarcina. “Am dat-o ”, mi-a spus râzând ca tâmpa, în timp ce îmi arăta spre niște vagoane pe unde se învârteau niște câini. Vagoanele astea abandonate au fost scena la multe grozăvii, de la violuri, avorturi, tâlhării…E gara nimănui”, proclamă ceferistul și pleacă cu gândurile lui de-a lungul peronului la care tocmai gara un tren.

Pe peron, o femeie beată, cu părul slinos, este căutată de păduchi de un copil desculț și mozolit. Arar, pe băncile reci de fier, își mai face apariția câte un călător ce strânge aproape, cu suspiciune, sacoșe de rafie sau geamantane încărcate cu alimente sau bulendre. În sala de așteptare, un  grup de indivizi beau, se ceartă și ascultă manele la volum ridicat. Sunt 5 bărbați în putere și o femeie beată, ce străjuiesc un cărucior de copii, transformat în bar. Ne spun cu seninătate că ei stau în gară de câteva luni. Sunt din Iași, nu au unde să se ducă, iar poliția nu are ce să le facă pentru că sunt oameni ai străzii.

Iașul, stăpânit de hoarde de vandali și boschetari pe timp de noapte. Poliția nu există!

Aceleași grupări de infractori și- au lărgit sfera de influență până la Topaz și McDonald’s,  intrând pe raza de (in)competență a celor de la Secția 2 Poliție, care își fac treaba la fel de defectuos ca și colegii lor de la TF. Pe această zonă, acțiunile de distrugere sunt și mai mari. Prejudiciul adus serviciilor publice și implicit ieșenilor prin acțiunile unor descreierați care și-au făcut din vandalizări un stil de viață, este greu cuantificabil. Copaci de abia plantați sunt smulși din rădăcini, coșuri de gunoi sunt smulse și aruncate cu tot cu gunoi pe trotuare, până și gunoaiele din tomberoane sunt scoase și aruncate pe stradă. În tot acest timp, logistica Politiei Locale stă cuminte în conservare, dispecerii dorm, iar  patrulele de la Locală sunt  invizibile. Lipsa de autoritate în acest oraș, se vede în plenitudinea sa, noaptea.

Ce fac aceste hoarde de derbedei pe timpul nopții se vede dimineața, iar tabloul general este completat de ceea ce nu fac șefuleții CFR – plantațiile de bălării, înalte de 2 metri ajung să înghită peroanele, iar clădirile dezafectate riscă să cadă peste trecători. Pentru lipsa oricărei performanțe manageriale, pentru că dezinteresul ce-l manifestă față de propriile atribuții și pentru abandonarea patrimoniului CFR, ceferiștilor șefi li s-au majorat salariile, începând cu această lună.  Ceferiștii de carieră au fost înlocuiți cu lingăi unși politic, precum Ion Grădinariu, polițiștii feroviari cu barbugii, iar călătorii cu boschetari și infractori. Viitorul sună bine la CFR Iași!

3.3 7 votes
Article Rating


Articolul precedentVIDEO Masacru la un festival de muzică din sudul Israelului făcut de teroriștii Hamas: Peste 250 de cadavre au fost găsite, tinerii s-au ascuns în livezi din calea rafalelor de gloanțe
Articolul următorAccident rutier mortal dimineață în Dancu. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments