La peste doi ani de la incendiul de la Institutul Matei Bals, soldat cu moartea a 26 de pacienti, nicio persoana nu a fost pusa sub acuzare. Dosarul se afla la Parchetul Tribunalului Bucuresti, tot in faza de urmarire penala in rem: “La dosar au fost atasate si opiniile expertilor parte, in prezent fiind analizate inscrisurile cauzei, pentru a se putea stabili imprejurarile concrete in care a izbucnit incendiul si persoanele responsabile”

0
86

Foarte incet se misca Parchetul Tribunalului Bucuresti in dosarul privind incendiul de la Institutul National de Boli Infectionase Matei Bals, produs in 29 ianuarie 2021, in urma caruia 26 de oameni si-au pierdut viata. Desi au trecut mai bine de doi ani de la tragedie, nimeni nu a fost pus sub acuzare.

Cauza referitoare la incendiul de la Matei Bals, care priveste infractiunea de distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru (art. 255 alin. 1 si 2 din Codul penal), continua sa se afle in faza de urmarire penala in rem. Stadiul dosarului nr. 477/P/2021 reiese dintr-o adresa trimisa de prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti catre casa de avocatura Sora & Asociatii, aparatorii uneia dintre partile civile din cauza. In respectiva adresa (vezi facsimil)Parchetul Tribunalului Bucuresti precizeaza ca la dosar au fost atasate si opiniile expertilor parte desemnati de Institutul Matei Bals, iar in prezent se analizeaza inscrisurile cauzei pentru a se putea stabili imprejurarile concrete in care a izbucnit incendiul si persoanele responsabile.

Familiile victimelor inca se intreaba cine sunt vinovatii pentru moartea celor dragi

Asadar, la mai bine de doi ani de la incendiul care a dus la deces a 26 de oameni, procurorii nu au indentificat nici macar o persoana fata de care sa existe indicii ca ar putea fi responsabilii pentru producerea tragediei. Timp in care familiile victimelor continua sa se intrebe cine sunt vinovatii pentru moartea celor dragi.

Altfel, trebuie spus ca exista cazuri de acelasi gen in care procurorii dau cu adevarat dovada de celeritate si pot urni extrem de rapid un dosar. Un asemenea caz este cel privind explozia de la statia GPL din Crevedia (soldata cu sase morti si zeci de raniti), unde la aproximativ doua saptamani de la producerea deflagratiei procurorii, de data aceasta de la Sectia de urmarire penala si criminalistica a PICCJ, au luat primele masuri, dispunand retinerea si obtinand apoi arestarea preventiva a doi suspecti si punerea sub urmarire penala a unei societati comericale. Evident, complexitatea dosarului referitor la incendiul de la Matei Bals poate fi mai mare decat dosarul Crevedia, dar ca urmarirea penala sa se afle tot in faza de in rem chiar si la doi ani de la producerea tragediei apare, credem noi, ca fiind cam prea mult.

Iata adresa sefului Parchetului Tribunalului Bucuresti, procurorul Adrian Tirlea, trimisa casei de avocatura Sora & Asociatii:

“Urmare cererilor prin care ati solicitat stadiul dosarului cu nr. de mai sus, va aducem la cunostinta ca urmarirea penala se efectueaza in rem, cu privire la infractiunea de distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 si 2 din Codul penalIn fapt, cercetarile vizeaza imprejurarile in care a izbucnit incendiul din data de 29.01.2021 la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, care a avut ca urmare distrugerea, degradarea si aducerea in stare de neintrebunitare a Pavilionului V al Institutului National de Boli Infectionase Matei Bals si a instalatiilor si echipamentelor din cladirea respectiva, precum si moartea a 26 de pacienti.

Pana in prezent nu au fost aduse acuzatii vreunei persoane fizice sau juridice.

La dosar au fost atasate si opiniile expertilor parte desemnati de Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, in prezent fiind analizate inscrisurile cauzei, pentru a se putea stabili imprejurarile concrete in care a izbucnit incendiul si persoanele responsabile”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments