În era proiectărilor digitale, la Rediu se măsoară comuna cu ruleta. Eficiența managerială a primarului din Rediu își produce în aceste luni ultimele efecte. Nocive. În Republica Rediu, penibilul ocupă prima funcție. Măsurătorile cadastrale pentru exproprieri se fac cu rulata, de însuși primarul Ciprian Grosu. O acțiune tehnică, ale cărei rezultate pot avea consecințe penale, a devenit un act administrativ tratat în bătaie de joc de edil. De jumătate de an, Primăria Rediu nu mai are în organigramă un inginer cadastrist, dar are la dispoziție o firmă de specialitate care își oferă pro bono serviciile. Deoarece această firmă face parte din siajul consilierilor locali ce au interes de a controla situația terenurilor din Rediu, Grosu ignoră oferta gratuită a firmei și a luat decizia de a elucida situația terenurilor cu propriile măsurători pe care le face cu ruleta sau cu pasul.
Primarul din Rediu se apropie apoteotic de finalul unui mandat groaznic pe verificate, că a reușit să facă două lucruri foarte bine, la nivel profesionist am putea spune – să ajungă ciuca bătăii de joc a locuitorilor din Rediu și abonat la dosare instrumentate de instituțiile statului. Ciprian Grosu, primarul USR al comunei Rediu este o sursă inepuizabilă de situații tragi-comice, care i-au adus un capital important de ironii din partea locuitorilor. Recent, acesta a încercat să determine aria unor terenuri cu o banală ruletă.
“În era proiectării digitale a drumurilor, cu scanere mobile, drone și modele digitale ale terenului, la Rediu, Moș Ion Roată măsoară cu „cam pe aici-ul”, random „Grosu însuși în comună ruleta o mânuia”, de parca asta ar fi treaba edilului și nu a inginerilor, arhitecților, proiectanților sau profesioniștilor plătiți pentru acest proiect. Ați mai văzut vreun primar din lumea civilizată, care să facă așa ceva? Este penibil, mai ales că nu are nici o relevanță sau valoare legală. Doar circ și publicitate. Mai bine v-ați gândi că o proiectare serioasă într-o zonă urbană se face anticipând nevoile locuitorilor peste 10 ani și nu cele de moment. Nu e normal să facă drumuri asfaltate fără trotuare în zone urbane dens populate, sunt copii,mame,bătrâni care vor merge pe carosabilul asfaltat cot la cot cu bolizii. Incompetență totală, totul pe repede înainte, să mai „aburească” primarul oamenii să mai ia încă un mandat”, sunt de părere locuitorii comunei Rediu.
Măsurători pentru exproprieri, făcute de primar cu ruleta
Situația din Rediu este cu atât mai penibilă cu cât, potrivit consilierului local Adrian Stefan Apostolache, măsurătorile făcute de primar cu ruleta, făceau obiectul unor exproprieri.
“A fost luat la pas Dealul Zorilor, cu planșa în mână pentru a vedea ce implică acele exproprieri. Un coleg nu era convins de o distanță și atunci ad hoc domnul primar a făcut rost de o ruletă de la un vecin pentru a măsura”, a încercat consilierul să diminueze din penibilul acestor “măsurători topografice”, în fond ”o acțiune serioasă, profesionistă”, cum doar pe coclaurile din Rediu se mai poate vedea.
Cadastru gratuit din partea unei firme private care urmărește controlul terenurilor
Potrivit unor contribuabili din Rediu, penibilul situației create de primarul Ciprian Grosu este cauzat de faptul că administrația condusă de acesta nu are pe statele de plată un inginer topometrist de mai bine 6 luni de zile.
“Nu este inginer cadastru la Primărie de cel puțin 6 luni de zile. A depus sora mea o solicitare la Primăria Rediu, în luna mai 2023, de competența Biroului de cadastru, și nu primit răspuns nici până astăzi. Tatăl meu a depus și el o solicitare, în altă speță, în luna august și același răspuns: nu avem inginer cadastru. Acum întreb și eu, cum rezolvăm situațiile, dacă nu va fi angajat la cadastru încă 2 ani? Rămânem cu problemele nerezolvate? “ se întreabă Ionut Ciprian Mănăsii.
Răspunsul la această întrebare inițial retorică, nu întârzie să apară prin vocea unui expert tehnic judiciar de topografie, cadastru și geodezie, potrivit căruia, postul de inginer cadastru care lipsește din Primărie, este suplinit de personal cadastru din afară, care prestează servicii specifice în baza unui contract …pro bono.
“Primăria nu vrea sa colaboreze cu o ofertă de prestări servicii gratuite. Primarul a semnat un contract de prestări servicii gratuite, însa după cum se vede nu dorește o colaborare și rezolvarea problemelor cetățenilor. Noaptea minții!…Ce să zic…dacă ești în larg și te duci la fund, și-ți aruncă unul colacul de salvare, iar tu preferi să te îneci ca un idiot, atunci n-am cuvinte. Orice inginer cadastru autorizat are o bază de date mult mai bună decât orice primărie. Cine nu e în stare să ajute, nu e în stare nici să înțeleagă cum unii, foarte puțini la număr, o pot face și se oferă voluntari, fără absolut nici un interes”, a spus Keller Ioana Liliana administrator al PFA Keller, însăși firma care a ofertat pro bono primăria din Rediu, o firmă din siajul consilierilor locali ce au interes de a controla situația terenurilor din Rediu.
Potrivit situației existente la nivelul comunei Rediu, administrația condusă de primarul Ciprian Grosu este una dintre cele mai descoperite din punct de vederea al posturilor cheie care ar trebui să guverneze buna funcționare a unei comunități, aflată în pragul unu colaps sau blocaj administrativ iminent. Pe lângă Cadastru și Biroul Urbanism a rămas descoperit, cu majoritatea locurilor vacante. Nici la Contabilitate primăria nu stă bine, la Proiecte este de asemenea deficit de personal, iar la Departamentul Gospodărire sunt 4 oameni la o comună de peste 10.000 oameni. În acest caz cine să ofere servicii de calitate cetățenilor din Rediu, o comună lăsată la mâna unui primar care măsoară terenurile și gradul de satisfacție al locuitorilor cu ruleta?